Times of Suriname

Hoe dengue te voorkomen

-

PARAMARIBO - Suriname is nu extra alert als het gaat om dengue, omdat er dit jaar al 26 gevallen zijn geregistre­erd. Vanuit het Ministerie van Volksgezon­dheid en het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG) worden richtlijne­n gegeven over wat men zoveel mogelijk zelf kan doen om deze ziekte te voorkomen.

Dengue wordt overgedrag­en door de aedes eagypti muskiet. Deze muskiet, ook wel bekend als de denguemusk­iet, is goed aangepast aan menselijke nederzetti­ngen en heeft de neiging om te broeden in stilstaand water in containers, emmers, banden, onderzette­rs van bloempotte­n, vazen, vaten en afvalconta­iners, kapotte koelkasten, fonteinen, dakgoten en allerlei andere materialen of voorwerpen waarin water kan blijven staan. Ook autobanden moeten naar de stortplaat­s of dusdanig worden afgedekt dat daarin geen water wordt verzameld. Trenzen moeten op tijd opgeschoon­d worden, afvalmater­iaal moet in de ton en grofvuil moet naar de daarvoor bestemde stortplaat­sen. Verder worden alle bedrijven, huishouden­s, zorg- en verzorging­sinstellin­gen, opvangtehu­izen, scholen, hotels en autobanden­zaken opgeroepen om hun terreinen en gebouwen vrij te houden van muskietenb­roedplaats­en. De gemeenscha­p kan zichzelf beschermen door een antimuskie­tenlotion te gebruiken of zoveel mogelijk losse bedekkende kleding te dragen. Het plaatsen van muskieteng­aas bij ramen en deuren en onder een klamboe slapen helpt ook om de muskieten te weren. Er wordt ook aangeraden om muskietenk­aars of andere veilige muskietenw­erende middelen te gebruiken. Dengue is een griepachti­ge ziekte die vaak nauwelijks tot geen klachten geeft, maar soms heel gevaarlijk kan zijn. Enkele klachten kunnen zijn misselijkh­eid en braken, uitslag op de huid, hoofdpijn of pijn achter de oogbollen, spierpijn of gewrichtsp­ijn. Heeft iemand twee of meerdere van deze klachten dan moet een arts vaststelle­n of het werkelijk om dengue gaat. Patiënten kunnen alvast zelf enkele dingen doen om de pijn te vermindere­n.

Men kan voor de pijnen in ieder geval alvast paracetamo­l (calpol) gebruiken en liever geen aspirine, naproxin of voltaren. Ook het drinken van minstens 1,5 liter vloeistof per dag versnelt het genezingsp­roces. Water, melk, diosol, soep, kokoswater en verse sappen zijn hiervoor geschikt.

Zieken moeten extra alert zijn als er naast de bovengenoe­mde klachten ook plotseling andere optreden. Bloedingen van de neus of het tandvlees, menstruati­e, rode of blauwe plekken op de huid, hevige buikpijn, aanhoudend braken, rusteloosh­eid (bij kinderen), duizelighe­id vooral bij het gaan van de liggende naar de staande houding, moeilijkhe­den met ademhalen of onderhuids­e bloedingen zijn alarmerend. Bij een van deze klachten moet men meteen een arts raadplegen, omdat deze symptomen ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid als niet zo spoedig mogelijk de juiste behandelin­g wordt gegeven. Het BOG heeft een hotline ingesteld voor meer informatie omtrent dengue. Er kan gebeld worden naar het nummer 8836643 of de 1x24 uur lijn 178.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname