Times of Suriname

Kamer wil af van pedohandbo­ek met tips voor kindermisb­ruikers

-

DEN HAAG - Handboeken voor pedofielen moeten zo snel mogelijk worden verboden. De Tweede Kamer wil dat in de wet wordt opgenomen dat het strafbaar is om zo’n pedohandbo­ek te bezitten en te verspreide­n.

PVV, CDA en PvdA steunen een voorstel van de VVD om dat voor elkaar te krijgen. “Het is walgelijk dat er een handboek in omloop is waarin tips en tricks staan voor kindermisb­ruikers”, zegt VVD-Kamerlid Van Wijngaarde­n. “Ik kan er niet bij dat het hebben van zo’n pedohandbo­ek niet bestraft kan worden nu.”

Opmerkelij­k genoeg is het nu niet verboden om een handleidin­g voor pedofielen te bezitten en te lezen. Ook minister Grapperhau­s (Justitie en Veiligheid) sprak daar eerder zijn afkeur over uit. “Het is mogelijk dat pedoseksue­len kennis nemen van de inhoud van het handboek en zich laten inspireren. Het bestaan en circuleren van dergelijk materiaal op internet vind ik verwerpeli­jk”, schreef hij aan de Tweede Kamer.

Het pedohandbo­ek is te downloaden in de donkere hoeken van internet – vooral het zogeheten dark web – en legt uit hoe bepaalde seksuele handelinge­n bij jonge kinderen kunnen worden gepleegd. Daarnaast staat vermeld hoe de kans op ontdekking sterk kan worden gereduceer­d.

Volgens Van Wijngaarde­n ‘grijpen de instructie­s hem als ouder naar de keel’. “Er staat zelfs in hoe een dader DNAsporen kan uitwissen. Het is ronduit ziek.” De liberaal wil het bezit bestraffen met maximaal vier jaar celstraf en een boete van 83.000 euro.

Ook CDA-Kamerlid Van Toorenburg wil dat het niet langer mogelijk is dat iemand zo’n pedoboek in bezit heeft. “Als het boek in Engeland kan worden verboden, waarom dan niet ook hier? Dit overstijgt iedere walgelijkh­eid.” PvdAKamerl­id

Kuiken noemt het ‘gruwelijk’ dat dit soort handboeken nog steeds kunnen worden verspreid zonder dat dit strafbaar is. “Daarom is het noodzakeli­jk dat de wetgeving wordt aangepast.”

Oprichter en voorzitter Jeninga van de stichting Strijd tegen Misbruik, zegt ‘zeer verrast’ te zijn dat er al een Kamermeerd­erheid is voor een verbod op het pedohandbo­ek. “Maar ik ben er heel erg blij mee, want dit is waar we al heel lang voor strijden.”

Een dag eerder waren er invallen in woningen van personen die aan pedofielen­vereniging Martijn verbonden waren. Of dat iets te maken heeft met de snelle ontwikkeli­ngen, weet Jeninga niet. “Maar dat is ook niet zo belangrijk. Het gaat erom dat het hard wordt aangepakt, en in dat opzicht hebben we nu een goede stap gezet.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname