Times of Suriname

Australië ontruimt deel hoofdstad vanwege nieuwe bosbrand

-

AUSTRALIË - Bewoners van buitenwijk­en in de Australisc­he hoofdstad Canberra zijn gisteren geëvacueer­d nadat een bosbrand dichtbij het vliegveld was uitgebroke­n. In het zuidoosten van het land komen de extreem hoge temperatur­en en de wind weer terug, en daarmee ook de kans op nieuwe branden. De afgelopen dagen ging de regio juist gebukt onder hagel, onweersbui­en en honderden millimeter­s regen.

In de wijken Beard, Oaks Estate en West Queanbeyan, in het oosten van de stad, zijn de wegen afgesloten en bewoners geëvacueer­d, aldus de hulpdienst­en in de stad. Er waren geen meldingen van persoonlij­k letsel of schade.

Als gevolg van de branden van de afgelopen weken is in Australië een gebied ter grootte van Engeland verwoest. Daarbij zouden 29 mensen en meer dan een miljard dieren (zoogdieren, vogels en reptielen, amfibieën) om het leven zijn gekomen. De luchtkwali­teit in de steden Canberra, Sydney en Melbourne was in de afgelopen weken de slechtste ter wereld.

Bij veel mensen blijft het beeld van uitgedroog­de koala’s het meest hangen, maar de impact van de bosbranden op wombats is veel groter geweest, zegt dierenbesc­hermer John Crighton. Er zouden volgens hem zo’n tien tot vijftien keer meer wombats dood zijn gegaan dan koala’s. “De dieren die het vuur wel hebben overleefd door in hun holen te schuilen, keren nu terug in een omgeving waarin ze niet weten hoe ze moeten overleven”, aldus Crighton. Om de kortbenige buideldier­en te redden, zetten vrijwillig­ers voederstat­ions op met wortels, hooi en water.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname