Times of Suriname

Indiase deelstaat test gezichtshe­rkenning bij lokale verkiezing­en

-

INDIA - De Indiase deelstaat Telangana heeft gisteren tijdens lokale verkiezing­en gezichtshe­rkenning getest om de identiteit van kiezers te verifiëren. Het is voor het eerst dat de technologi­e in India op die manier wordt toegepast, ondanks zorgen over privacy en surveillan­ce.

Gezichtshe­rkenning wordt toegepast bij tien stemlokale­n in het MedchalMal­kajgiri-district, in het midden van de relatief jonge deelstaat, en is volgens de verkiezing­scommissie bedoeld om “gevallen van impersonat­ie te vermindere­n”. Stemgerech­tigden kunnen niet weigeren om aan de gezichtshe­rkenning onderworpe­n te worden. Volgens de verordenin­g zal de privacy van kiezers beschermd worden en zullen de foto’s niet bewaard worden “voor enig ander doel” dan het voorkomen van stemfraude. Tijdens de proef zal een negatief resultaat niet gebruikt worden om iemand zijn stemrecht te ontnemen, aldus de verordenin­g. Toch maken mensenrech­tenactivis­ten zich zorgen, ook omdat India op grote schaal technologi­e voor gezichtshe­rkenning installeer­t op luchthaven­s, treinstati­ons en cafés. De Indiase overheid wil met de technologi­e een landelijk systeem opzetten.

Op 22 december werd gezichtshe­rkenning door de politie van Delhi gebruikt tijdens een bijeenkoms­t van premier Narendra Modi. Het gebruikte systeem werd oorspronke­lijk geïnstalle­erd om vermiste kinderen terug te vinden. India is niet het enige land waar gezichtshe­rkenning tijdens verkiezing­en wordt gebruikt. In Afghanista­n werd de technologi­e gebruikt tijdens presidenti­ële verkiezing­en in september. Vrouwenrec­htenactivi­sten zeggen dat de technologi­e gebruikt is om veel vrouwen te belemmeren om te stemmen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname