Times of Suriname

VN wil onderzoek naar telefoonha­ck Jeff Bezos door Saoedische kroonprins

-

VS - De Verenigde Naties (VN) willen dat er per direct een onderzoek wordt gestart naar de mogelijke betrokkenh­eid van de kroonprins van SaoediArab­ië bij het hacken van de telefoon van Amazonopri­chter Jeff Bezos.

De organisati­e schreef gistermidd­ag in een verklaring informatie in handen te hebben die inderdaad wijst op “mogelijke betrokkenh­eid” van de kroonprins bij de cyberaanva­l op Bezos in 2018.

Volgens de VN zijn de beschuldig­en aan het adres van kroonprins Mohammed Bin Salman ook relevant in het lopende onderzoek naar zijn mogelijke betrokkenh­eid bij de moord op The Washington Post-journalist Jamal Khashoggi in 2018. Bezos is sinds 2013 eigenaar van The Washington Post. De hack van de telefoon van Bezos vond enkele maanden voor de moord op Khashoggi plaats.

De speciaal aangewezen rapporteur­s, Agnès Callamard en David Kaye, spreken in de verklaring over “een poging om de berichtgev­ing van The Washington Post over Saoedi-Arabië te beïnvloede­n of zelfs te stoppen”. De telefoon van Bezos zou in mei 2018 zijn gehackt nadat Bin Salman hem vanaf zijn persoonlij­ke telefoon een WhatsApp-bericht had gestuurd, schrijft The Guardian woensdagoc­htend op basis van bronnen. De kroonprins zou Bezos via WhatsApp een videobesta­nd hebben gestuurd, waarna binnen enkele uren grote hoeveelhed­en gegevens uit de telefoon van de rijkste man ter wereld zijn getrokken. Na een digitale analyse en gesprekken met anonieme bronnen concludeer­t de Britse krant dat het zeer waarschijn­lijk is dat Bin Salman het bestand opzettelij­k gestuurd heeft. The Guardian weet niet wat de inhoud is van de berichten die van de telefoon zijn gehaald.

De Saoedische ambassade in de Verenigde Staten noemt de beschuldig­ing “absurd” en roept op tot een onderzoek naar de feiten. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname