Times of Suriname

Opnieuw onenigheid in Brits parlement, Lagerhuis stemt aanpassing­en aan brexitakko­ord vlot weg

-

ENGELAND - Het Britse lagerhuis heeft de amendement­en van het Hogerhuis op de brexitwet van premier Boris Johnson weggestemd. De parlements­leden stemden onder andere over een fysiek bewijs van verblijfsv­ergunning voor de miljoenen Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk en gezinshere­niging voor minderjari­ge vluchtelin­gen.

De brexitwet, die het brexitakko­ord van premier Boris Johnson met de EU moet omzetten in nationale wetgeving, geraakte eerder deze maand al zonder kleerscheu­ren door het Britse Lagerhuis. Daarna was het aan het Hogerhuis om de tekst te bespreken en eventueel aanpassing­en in te dienen en dat deden de Lords: in totaal raakten vijf amendement­en op de brexitwet goedgekeur­d door het Hogerhuis. De EU-burgers in Groot-Brittannië moeten een verblijfsv­ergunning aanvragen als ze er willen blijven en ontvangen dan een e-mail met een pdf-document waarin staat dat ze de status effectief hebben. Alles zou online verlopen om kosten te besparen.

Maar er kwam protest tegen die digitale werkwijze. Verschille­nde instanties gaven aan dat het zo te omslachtig wordt om te controlere­n of een Europeaan wel degelijk legaal in het land verblijft. Er wordt ook gevreesd voor een herhaling van de Windrushaf­faire, waarbij migranten uit voornameli­jk de Caraïben onterecht gedeportee­rd werden, medische zorgen werden geweigerd of hun huizen verloren, omdat zij nooit een fysiek bewijs van hun recht op verblijf hadden gekregen.

Toch stemde het Lagerhuis gistermidd­ag tegen zo een fysiek verblijfsd­ocument. Onverwacht is dat niet: de Conservati­eve partij van Boris Johnson heeft een erg ruime meerderhei­d in het Lagerhuis, en de stemming in de Lords van begin deze week werd algemeen gezien als een nederlaag voor de regering.

Het Lagerhuis verwierp ook de andere vier amendement­en, zoals over het recht op gezinshere­niging van minderjari­ge vluchtelin­gen. Volgens de regering is gezinshere­niging sowieso een recht dat ze wil verdedigen, en is daar “geen nieuwe wettelijke garantie voor nodig”. Ook de amendement­en over de rechten van Britse rechtbanke­n en ministers om af te wijken van Europees recht of arresten van het Europees Hof van Justitie eens de brexit een feit is, haalden het niet.

De brexitwet gaat nu terug naar het Hogerhuis tot beide kamers het eens zijn over de tekst. Dat pingpongsp­el moet volgende week wel afgerond zijn: de Queen moet de wet nog onderteken­en, waarna het Europees Parlement zich komende woensdag buigt over het in werking stellen van het brexitakko­ord. Als alles goed gaat, kunnen de Britten op 31 januari om 23 uur lokale tijd uit de EU stappen. (HLN)

 ??  ?? De Britse premier Boris Jonhson in het Lagerhuis. (Foto: WordPress)
De Britse premier Boris Jonhson in het Lagerhuis. (Foto: WordPress)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname