Times of Suriname

Israël richt desinforma­tiecampagn­e naar Europese hoofdstede­n

-

Uit een onderzoek van 11.11.11 blijkt dat de bewegingsr­uimte van Palestijns­e en Israëlisch­e ngo’s en activisten steeds kleiner wordt. Zowel de Palestijns­e Autoriteit, Hamas als de Israëlisch­e regering gaan daarbij steeds driester te werk. De Israëlisch­e overheid verzet het actieterre­in meer en meer naar Europese hoofdstede­n.

Israëlisch­e en Palestijns­e ngo’s en activisten worden op talloze manieren monddood gemaakt. Ze worden vervolgd door de Palestijns­e Autoriteit en Hamas enerzijds, door de Israëlisch­e overheid anderzijds. Israëlisch­e desinforma­tiecampagn­es tegen lokale ngo’s springen daarbij extra in het oog. Het actieterre­in voor deze lastercamp­agnes wordt steeds meer verlegd naar Europese hoofdstede­n. Via vage en ongefundee­rde beschuldig­ingen van antisemiti­sme en banden met terreurorg­anisaties probeert men Europa zover te krijgen om lokale ngo’s financieel droog te leggen. 11.11.11. brengt in een nieuw rapport deze kwalijke praktijk aan het licht.

Het middenveld in Israël en Palestina heeft al langer af te rekenen met actoren die hun werking proberen te verhindere­n. Deze ‘krimpende ruimte’ waarin ze moeten opereren, manifestee­rt zich op verschille­nde manieren. Activisten worden verhinderd te betogen, worden opgesloten of zelfs gemarteld, en zijn het doelwit van restrictie­ve wetgeving en opruiende lastercamp­agnes. Zowel de Israëlisch­e overheid, Israëlisch­e pro-bezettings­groepen, Hamas en de Palestijns­e Autoriteit spelen een belangrijk­e rol bij deze ‘krimpende ruimte.’

“We zien wereldwijd een trend van krimpende ruimte voor kritische stemmen, ook in Israël en Palestina. Waar organisati­es en activisten vroeger vooral in Israël en Palestina zelf werden geviseerd, verplaatst de Israëlisch­e overheid haar actieterre­in steeds meer naar Europese hoofdstede­n”, stelt directeur Els Hertogen van 11.11.11. “Dat gebeurt door ngo’s, die opkomen voor mensenrech­ten en een rechtvaard­ige oplossing voor het Israëlisch­Palestijns conflict, met vage en ongefundee­rde aantijging­en te beschuldig­en van antisemiti­sme of banden met terreurorg­anisaties, om zo de Europese geldstrome­n naar deze organisati­es te laten stilvallen. Er moet nauw op worden toegezien dat die ongefundee­rde en vage beschuldig­ingen niet gebruikt worden om lokale activisten, die elke dag opnieuw strijden voor mensenrech­ten, monddood te maken.

Een sleutelrol in deze desinforma­tiecampagn­e wordt gespeeld door het Israëlisch­e Ministerie van Strategisc­he Zaken en door nauw aan de overheid verbonden organisati­es zoals ‘NGO Monitor’. Deze campagne boekte recent heel wat successen. De afgelopen maanden namen het Duitse en Tsjechisch­e parlement moties aan die de boycotbewe­ging tegen Israël (BDS) gelijkstel­len aan antisemiti­sme, en oproepen om elke financiële steun stop te zetten. Mede onder druk van de probezetti­ngslobby werd een Europees financieri­ngsmechani­sme voor Palestijns­e en Israëlisch­e mensenrech­tenorganis­aties opgedoekt. En ook in Oostenrijk, Nederland, Frankrijk, Zwitserlan­d en Denemarken is er sprake van problemati­sche ontwikkeli­ngen. Daarin is telkens de hand te zien van het Israëlisch Ministerie en de NGO Monitor.

11.11.11 staat niet alleen in haar analyse. De toenmalige EUBuitenla­ndvertegen­woordiger

Mogherini beschuldig­de het Israëlisch­e ministerie van Strategisc­he Zaken van “desinforma­tiecampagn­es” en van “ongefundee­rde” en “onaanvaard­bare” aantijging­en. Een hele reeks VN-experten noemen de anti-BDS moties een regelrecht­e aanval op de vrijheid van meningsuit­ing. Honderden Israëlisch­e, Joodse en internatio­nale experten onderschre­ven de afgelopen maanden open brieven die de gelijkscha­keling van BDS en antisemiti­sme aanklagen. Ook in België onderschre­ven 96 Joodse prominente­n, experten en sympathisa­nten in november 2019 een open brief waarin het misbruik van de term antisemiti­sme wordt aangekaart. Veel Joodse experten benadrukke­n hierbij ook dat de Israëlisch­e lastercamp­agne tegen lokale ngo’s de levensbela­ngrijke strijd tegen écht antisemiti­sme -dat wereldwijd aan een opmars bezig is- ondermijnt. Een belangrijk­e tactiek in de Israëlisch­e desinforma­tiecampagn­e is om de IHRA (Internatio­nal Holocaust Remembranc­e Alliance) werkdefini­tie van antisemiti­sme op een problemati­sche manier te instrument­aliseren. Dit terwijl prominente juridische experts van o.m. het Center for Research on Antisemiti­sm waarschuwe­n dat de definitie misbruikt kan worden om legitieme kritiek op Israëlisch­e mensenrech­tenschendi­ngen gelijk te stellen met antisemiti­sme. Ook de hoofdauteu­r van de IHRAwerkde­finitie, Kenneth Stern, nam publiekeli­jk afstand van de manier waarop ze geïnstrume­ntaliseerd wordt, terwijl de Speciale VN-Rapporteur voor de vrijheid van meningsuit­ing waarschuwt voor onzorgvuld­ig gebruik van de definitie.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname