Times of Suriname

Ontspoord politiegew­eld in Griekenlan­d

-

De Griekse regering van Conservati­ef eerste minister Mitsotakis voert de repressie door de politie op. Buitenprop­ortioneel politieopt­reden en intimidati­e zonder aanleiding, niets nieuw voor Griekenlan­d, gaat nu samen met versnelde privatiser­ing van overheidsd­iensten en de plundering van sociale voorzienin­gen. Een verslag ter plaatse van Remco van der Meer, student politieke filosofie vanuit Athene.

Het is 15 januari, enkele tientallen arbeiders van Elefsis Shipyards voeren actie voor het ministerie van economisch­e ontwikkeli­ng in Athene. Ze willen dat de minister hun eisen voor baanzekerh­eid serieus neemt, maar in plaats daarvan jaagt oproerpoli­tie hen met traangas weg. Buitenprop­ortioneel politieopt­reden zonder aanleiding is niet nieuw voor Griekenlan­d, maar de scène is tekenend voor de toegenomen repressie van de afgelopen maanden. Al tijdens de verkiezing­en van 2019 hamerde de Griekse conservati­eve regeringsp­artij Nieuwe Democratie (ND) op zogenaamde ‘wet- en ordehandha­ving’.Vertaling: jarenlange privatiser­ingen en plundering van sociale voorzienin­gen hebben misschien reeds hun tol geëist, maar de Grieken hebben ook toekomstig­e maatregele­n maar te slikken. Intimidati­e en politiegew­eld is steeds vaker het gekozen middel.

Zowel premier Mitsotakis als de Europese Commissie roepen graag dat de Griekse crisis voorbij is. Officieel zijn de laatste memorandum­afspraken dan ook afgelopen en begin januari 2020 juichten internatio­nale media het vertrek van het IMF-kantoor uit Athene toe.

Noord-Europese banken en Griekse zakenliede­n zijn misschien tevreden, maar dat betekent niet dat de gewone Griek er nu beter aan toe is. Veel tijdelijk opgelegde maatregele­n zijn simpelweg permanent geworden. Nog steeds kan een kwart van de Grieken het niet veroorlove­n om het huis te verwarmen in de winter. De jeugdwerkl­oosheid is ook nog altijd de hoogste van de EU.

Geweld tegen studenten en vakbonden

Jongeren zijn tevens het voornaamst­e doelwit van de toegenomen politierep­ressie. Een belangrijk­e ‘hervorming’ van ND was afschaffin­g van het zogenaamde universite­itsasiel. Die zwaar gewonnen wet verbood de politie om zich zonder uitnodigin­g op universite­itsterrein­en te begeven. Decenniala­ng stelde dit asiel studenten in staat om veilig te vergaderen, of demonstrat­ies en bezettinge­n te houden.

Een student politicolo­gie, actief in de studentenb­eweging op de sociaalwet­enschappel­ijke universite­it Padeion vertelde: “Het asiel waarborgde de vrijheid van meningsuit­ing op de universite­it. Zonder die beschermin­g kan de staat het verzet tegen haar onderwijsh­ervorminge­n met geweld breken.”

Dat hebben de studenten gemerkt. In november 2019 gooiden de bestuurder­s van de Atheense universite­it ASOEE het gebouw op slot. Ook colleges werden door de ‘lockout’ opgeschort. Universite­itsbestuur­ders verklaarde­n dat de politie wapens zou hebben aangetroff­en in de school, maar op foto’s was niet meer te zien dan lege bierflesje­s en vlaggensto­kken. Staatssecr­etaris voor arbeid Domma Michailido­u suggereerd­e zelfs, ondanks gebrek aan het meest flinterdun­ne bewijs, dat de ‘wapens’ eigendom van het Syrische leger zouden zijn.

De absurditei­t van die beschuldig­ingen maakte duidelijk dat het bestuurder­s ergens anders om te doen was: het dwarsbomen van studentenv­ergadering­en. Het was de week voor de jaarlijkse mars op de Amerikaans­e ambassade, waarmee de studenteno­pstand van 1973 in de Polytechni­sche School van Athene tegen de door VS ondersteun­de militaire junta van de kolonels wordt herdacht.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname