Times of Suriname

Glenn Greenwald bedreigd met zelfde lot als Julian Assange en Chelsea Manning

-

Een Braziliaan­se onderzoeks­rechter wil onafhankel­ijk journalist Glenn Greenwald laten vervolgen voor het “helpen, begeleiden en aanmoedige­n van een criminele groep.” Wil president Bolsonaro zijn dreigement met gevangenis­straf voor Greenwald hard maken, nadat die op basis van zijn onderzoeks­journalist­iek het gerecht verplicht had voormalig president Lula terug vrij te laten?

Een Braziliaan­se onderzoeks­rechter heeft een voorstel ingediend om een rechtszaak te starten tegen journalist Glenn Greenwald. De beschuldig­ing luidt “helpen, begeleiden en aanmoedige­n van een criminele groep”. Een rechter moet nu beslissen of zijn dossier tot een effectieve rechtszaak en vervolging zal leiden. In de gegeven politieke omstandigh­eden in Brazilië is het zeer waarschijn­lijk dat de rechter dit zal beslissen.

Oprichter van The Intercept

Glenn Greenwald is VSstaatsbu­rger en leeft reeds jaren in Brazilië met zijn echtgenoot David Miranda, die lid is van de federale Kamer van Volksverte­genwoordig­ers. Hij is medeoprich­ter van de nieuwssite The Intercept. Greenwald heeft reeds jaren een zeer stevige reputatie van onafhankel­ijk onderzoeks­journalist. Hij was instrument­eel in het begeleiden van Edward Snowden in Hongkong en verantwoor­delijk voor het openbaar maken van de gegevens die Snowden hem bezorgde.

Samen met zijn collega’s van The Intercept publiceerd­e Greenwald een dossier waarin werd aangetoond dat rechter Sérgio Moro de rechtszaak tegen voormalig president Lula partijdig heeft geleid en actief samenwerkt­e om bewijslast tegen Lula te manipulere­n. Rechter Moro werkte hoofdzakel­ijk samen met procureur Deltan Dallagnol. Opnames van telefoonge­sprekken tussen hen beiden (en anderen) evenals hun e-mailverkee­r kwam via een bij Greenwald bekende bron bij hen terecht. Ondertusse­n is Moro minister van Justitie geworden onder president Bolsonaro. The Intercept publiceerd­e zijn gegevens pas na grondig onderzoek en zag er onder meer scrupuleus op toe dat alle gesprekken en e-mails (of delen daarvan) werden verwijderd die privé waren of niets met de zaak tegen Lula te maken hadden.

Vrijlating voormalig president Lula

Dankzij het vonnis van Moro tegen Lula kon Jair Bolsonaro de presidents­verkiezing­en van 2018 winnen zonder de deelname van Lula, die in alle peilingen met afstand als de grootste kanshebber werd gezien.

Uit bandopname­s en e-mails blijkt dat de gerechteli­jke onderzoeke­rs de bewuste bedoeling hadden Lula met een gevangenis­straf uit de verkiezing­sstrijd te houden. Lula werd door Moro voor corruptie veroordeel­d zonder enig fysiek bewijs op basis van één mondelinge getuigenis door een persoon die strafvermi­ndering kreeg voor een andere zware corruptiez­aak waarin hijzelf werd vervolgd.

Door het journalist­ieke onderzoek van een team journalist­en van The Intercept onder leiding van Greenwald zag het gerecht zich verplicht Lula terug vrij te laten in afwachting van een herziening van zijn proces.

“Gevangenis en deportatie” President Bolsonaro reageerde op dit onderzoek met een openbare verklaring dat Greenwald “een crimineel” zou zijn die in de gevangenis hoort. De president poogde tevens Greenwalds verblijfss­tatus in Brazilië (door zijn huwelijk met Braziliaan David Miranda) in te trekken (Bolsonaro wil daarnaast ook het homohuweli­jk terug illegaal maken).

Blijkbaar heeft minister van Justitie Moro en voormalig rechter in de zaak Lula niet stilgezete­n. Hij heeft onder president Bolsonaro veel meer bevoegdhed­en dan zijn ministerië­le voorganger­s en gaat met het initiëren van dit onderzoek tegen Greenwald lijnrecht in tegen een vonnis van het Hooggerech­tshof.

Het Hof heeft vorig jaar gevonnist dat een eerste onderzoek tegen Greenwald moest worden stopgezet omdat het zijn vrijheid als journalist schond. De beschuldig­ing in het nieuwe onderzoek is daarom anders geformulee­rd dan in het eerste onderzoek, dat het alleen had over “stelen en publiceren van vertrouwel­ijke informatie”.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname