Times of Suriname

Viering Blakaman Dey en herdenking Kodjo, Mentor, Present Dey op 1 dag

-

PARAMARIBO - De Feydrasi fu Afrikan Srananman (FAS) heeft gisteren de verzetstri­jders Kodjo, Mentor en Present herdacht. Verder heeft de organisati­e ook de viering gehad van de Dag van de Zwarte Beschaving, beter bekend als ‘Blakaman Dey’. De herdenking van de drie verzetstri­jders vond plaats bij het monument van deze drie aan de Heiligenwe­g, terwijl Blakaman Dey te Klaaskreek werd gehouden. De FAS stond stil bij het feit deze drie verzetstri­jders levend verbrand zijn.

Iwan Wijngaarde, voorzitter van de FAS, geeft aan dat deze drie verzetstri­jders geen brandstich­ters waren, zoals ze in boeken worden bestempeld. Hij benadrukt dat de drie gevochten hebben voor de vrijheid. Volgens Wijngaarde is het van belang dat de jongeren wordt geleerd wie deze drie mannen precies waren. Elviera Sandie, directeur van het directoraa­t Cultuur van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, geeft aan dat er in de Grondwet staat aangegeven dat het een plicht is van de overheid om culturele activiteit­en te ondersteun­en. Verder vroeg de directeur om een minuut stilte in acht te nemen voor de overleden cultuurico­on Elly Purperhart. Zij benadrukte dat zolang zij de leiding heeft op het directoraa­t Cultuur, zij de organisati­e zal blijven ondersteun­en. Het maakt volgens Sandie niet uit op welke wijze zij de organisati­e zal ondersteun­en, omdat zij de mening is toegedaan dat niet alleen geld het werk kan doen, maar ook liefde.

Jim Hok, voorzitter van de Progressie­ve Landbouwer­s Unie (PALU) gaf aan dat de samenlevin­g moet afstappen van de gedachte die we meekregen dat Kodjo, Mentor en Present geweldenaa­rs waren. Volgens hem moeten wij ze eren als helden.

Op Blakaman Dey is er een plakkaat onthuld voor de kerk te Klaaskreek. De voorzitter van de FAS geeft aan dat het een positieve ontwikkeli­ng is om te zien dat er een monument is onthuld voor het kerkgebouw, omdat kerk en cultuur niet samengaan. Volgens hem is dit een stap in de goede richting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname