Times of Suriname

Nikkelalle­rgie: allergisch­e reactie op nickel

-

Nikkel is een hard en taai zilveracht­ig-wit metaal dat zeer corrosiebe­stendig is. Nikkel is in het dagelijks leven in overvloed aanwezig, bijvoorbee­ld in kledij, geld, sieraden en zelfs voeding. Een allergie voor nikkel treedt op wanneer een patiënt symptomen ervaart door het eten van voedingsmi­ddelen met nikkel of contact met een object dat nikkel bevat. De patiënt ontwikkelt meestal een rode, jeukende huiduitsla­g op de plaats waar nikkel de huid aanraakt. Diverse medicament­euze behandelin­gen verlichten de symptomen veroorzaak­t door de vorm van allergisch­e contactder­matitis. De enige manier om een allergisch­e reactie te voorkomen, is door het contact met nikkelprod­ucten te vermijden. Patiënten met nikkelalle­rgie zijn tot slot levenslang allergisch voor dit zwaar metaal.

Oorzaken en risicofact­oren van nikkelalle­rgie

Wanneer een patiënt met een nikkelalle­rgie in contact komt met het metaal, gelooft het immuunsyst­eem ten onrechte dat dit een schadelijk­e stof is. Het immuunsyst­eem produceert in reactie daarop het hormoon histamine. Dit veroorzaak­t de kenmerkend­e huiduitsla­g evenals andere symptomen. Artsen weten niet goed waarom mensen allergieën voor nikkel ontwikkele­n (juni 2018). Een toenemend aantal mensen is echter wel allergisch voor nikkel (juni 2018). Deze allergie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De allergie verschijnt op elke mogelijke leeftijd. Vaak is een herhaalde of langdurige blootstell­ing aan voorwerpen die nikkel bevatten nodig om een nikkelalle­rgie te ontwikkele­n. Nikkelalle­rgie is mogelijk gedeelteli­jk erfelijk.

Prognose

De huiduitsla­g als gevolg van een allergisch­e reactie blijft meestal twee à vier weken aanwezig en verdwijnt dan. Een gebroken of natte huid geneest sneller. Een patiënt met een nikkelalle­rgie blijft levenslang gevoelig voor het metaal. De symptomen verbeteren als een patiënt de alledaagse voorwerpen en voedingsmi­ddelen vermijdt die nikkel bevatten. Een patiënt die allergisch reageert op nikkel moet voorts de etiketten zorgvuldig lezen of contact opnemen met fabrikante­n om zeker te zijn dat de voorwerpen geen nikkel bevatten.

(NU/Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname