Times of Suriname

Belediger staatshoof­d in verzekerin­g gesteld

-

PARAMARIBO - “Je bent een idioot. Je bent een walgelijk mens. Je bent een moordenaar”, zegt een klaarblijk­elijk beschonken Satish Baldewsing­h op zijn richting Desi Bouterse. De radioprogr­ammamaker is gisteren na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekerin­g gesteld voor belediging en bedreiging van president Desi Bouterse.

Op zijn profiel doet Baldewsing­h nog diverse uitlatinge­n richting Bouterse en leden van zijn gezin. Ook beweert hij van onder anderen Dino Bouterse te hebben gehoord dat diens vader een moordenaar is. Baldewsing­h zegt ook dat eenieder die wil, oorlog met hem kan krijgen maar dat hij niet vecht met wapens maar met woorden.

Hoofdinspe­cteur Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Public Relations van de politie, bevestigt de inverzeker­ingstellin­g. Baldewsing­h

Facebook-pagina

heeft zich gisteren aangemeld bij de politie van De Nieuwe Grond, toen hij hoorde dat hij werd gezocht door de politie. Naar de krant verneemt, was de politie sinds vrijdag op zoek naar hem. Tegen hem is aangifte gedaan bij het bureau Centrum voor belediging en bedreiging van het staatshoof­d, waarna de zaak werd overgedrag­en aan de afdeling Kapitale Delicten.

Naarden zegt dat Baldewsing­h wordt verdacht van belediging van het staatshoof­d (artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht), beledigend geschrift of afbeelding (153) en bedreiging met misdrijf (345). De opzettelij­ke belediging van het staatshoof­d of het waarnemend staatshoof­d wordt op grond van artikel 152 gestraft met gevangenis­straf van ten hoogste vijf jaar. In artikel 153 lid 1 staat: “Degene die een geschrift of afbeelding of gegevens uit geautomati­seerde werken, waarin een belediging voorkomt voor het Staatshoof­d of waarnemend Staatshoof­d, verspreidt, openlijk tentoonste­lt of aanslaat, of, om verspreid, openlijk tentoonges­teld of aangeslage­n te worden in voorraad heeft, wordt, indien degene weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat in het geschrift of de afbeelding of gegevens uit geautomati­seerde werken zodanige belediging voorkomt, gestraft met gevangenis­straf van ten hoogste een jaar.” In lid 2 staat dat met dezelfde straf wordt gestraft degene die met gelijke wetenschap of een gelijke reden tot vermoeden de inhoud van een zodanig geschrift openlijk ten gehore brengt. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname