Times of Suriname

Veroordeel­de krijgt VI

-

PARAMARIBO - Rechter Danielle Karamatali heeft gisteren de Voorwaarde­lijke Invrijheid­stelling (VI) gelast van Marcello R, die werd veroordeel­d voor moord. Zij ging mee met het verzoek van advocaat Irene Lalji.

Lalji lichtte in haar bezwaarsch­rift toe dat Marcello R op 3 januari 2012 in verzekerin­g werd gesteld voor moord. Op 10 januari dit jaar is het verzoek voor VI afgewezen door de minister van Justitie en Politie, omdat de veroordeel­de veertienma­al disciplina­ire straffen was opgelegd vanwege telefoonbe­zit. Lalji zegt dat de man zich de laatste jaren niet schuldig heeft gemaakt aan interne straffen. Zij geeft aan dat Marcello R zich eerder eenzaam voelde en telefonisc­h contact zocht met zijn familie. Volgens haar heeft hij zich nimmer schuldig gemaakt aan ernstige misdraging­en. Lalji zegt dat de verzoeker niet in een resocialis­atieproces is, waardoor zijn detentie geen redelijk doel meer heeft. Zij geeft aan dat het Hof van Justitie heeft gesteld dat er geen absoluut verbod is dat personen die voor moord, doodslag of zedendelic­ten zijn veroordeel­d niet in aanmerking komen voor VI. Zij deed een beroep op het gelijkheid­sbeginsel, want andere veroordeel­den voor moord kregen wel VI. Bovendien zal de familie van Marcello R hem opvangen na zijn invrijheid­stelling. Officier van justitie

Nirmala Maikoe zegt bekend te zijn met het beleid op het stuk van VI, maar vindt dat ervoor gewaakt moet worden dat zaken in automatism­e vervallen. De rechter zegt dat het ondiscipli­naire gedrag van Marcello R niet van recente datum is. Daarom wees zij het verzoek van Lalji toe.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname