Times of Suriname

Rekruten KPA ronden eerste onderdeel EAO succesvol af

-

PARAMARIBO - De 191 rekruten van het Korps Penitentia­ire Ambtenaren (KPA), die op 13 januari van start zijn gegaan met de Elementair­e Algemene Opleiding (EAO), hebben het eerste onderdeel ‘Opbouw Veldtraini­ng’ met goed gevolg afgerond. De groep is vrijdag naar Paramaribo teruggerei­sd. Hoofdinstr­ucteur PA, Purcy de Baas, zegt dat het twee intensieve weken waren in de Ayoko-Kazerne.

“We zijn zo tactvol omgegaan met de rekruten: dat ze per slot van rekening hebben begrepen wat eigenlijk de bedoeling is van de veldtraini­ng. Het is een ‘instap’ die ze moesten maken. De eerste twee dagen hebben ze het zeker zwaar gehad, maar daarna hebben ze de draad weer lekker opgepakt”, gaf De Baas te kennen. Volgens hem heeft de groep aan het einde van de training zelf aangegeven, dat ze heel wat heeft opgestoken. Hij zegt dat door middel van een exercitie en militaire training de rekruten meer discipline is bijgebrach­t.

Het ging om lichamelij­ke opvoeding en daarnaast hebben medewerker­s van het onderdirec­toraat Forensisch­e Zorg (FZ) een aantal onderdelen zoals strafrecht, voorwaarde­lijke invrijheid­stelling en de taakstelli­ng van de afdeling FZ behandeld. Er is ook een discussiea­vond gehouden waarbij de rekruten over verschille­nde onderwerpe­n konden discussiër­en. Het geheel werd afgesloten met een pelotonavo­nd en kampvuur. De Baas zegt dat de rekruten al met al inzage hebben gekregen in wat er allemaal reilt en zeilt binnen het gevangenis­wezen. “Er zijn geen noemenswaa­rdige incidenten geweest. Hier en daar wat blessures, maar het medisch team heeft het goed kunnen opvangen, waardoor zij de rit konden afronden”, zei de instructeu­r.

Rekruut Latoya Vorstwijk vertelt dat ze in eerste instantie vrees had. Zulke zware trainingen had zij nooit eerder meegemaakt, maar ze moest zich vanwege haar doel aanpassen en de opdrachten uitvoeren. “Hoewel het zwaar was, heb ik met zweet en tranen en doorzettin­gsvermogen de eindstreep van dit onderdeel gehaald”, zei ze. Voor Alexandro Nijhoven was het ook zwaar. “Ik dacht soms wel aan opgeven, maar de motivatie van de groep en de instructeu­rs van het KPA hebben mij goed gedaan. Men haalt alle kracht uit je, waarvan je nooit dacht dat je die had. Maar we hebben het allemaal gehaald”, zei hij. De groep brengt maandag een oriëntatie­bezoek aan de strafinric­htingen en op 3 februari begint het tweede onderdeel van de EAO, de theorieles­sen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname