Times of Suriname

28 januari: Eerstestee­nlegging Eiffeltore­n in Parijs

-

De Eiffeltore­n is een monument in Parijs en een van de bekendste en meest bezochte bezienswaa­rdigheden van Frankrijk. Op 28 januari 1887 vond de eerstestee­nlegging plaats en de bouw eindigde eind maart 1889. Het monument heeft in totaal 1,5 miljoen frank meer gekost dan aanvankeli­jk verwacht werd. De Eiffeltore­n is hét symbool van Parijs en wordt door velen gezien als een van de niet-klassieke wereldwond­eren.

Op de bouwplaats is het aantal werknemers nooit boven de 250 geweest. De reden hiervoor is dat een groot deel van het werk al tevoren was gedaan in de fabrieken van Eiffel, in Levallois-Perret. Van de 2,5 miljoen klinknagel­s in de toren zijn er slechts 1.050.846 op de bouwplaats geplaatst, ongeveer 42 procent van het totaal. De meeste onderdelen zijn op de grond geassemble­erd in de fabrieken in Levallois-Perret, per blokken van vijf meter, met voorlopige bouten. Op de bouwplaats werden vervolgens de bouten vervangen door klinknagel­s.

De toren is ontworpen door de ingenieurs Maurice Koechlin en Émile Nouguier, twee medewerker­s van Gustave Eiffel. De toren ontvangt tegenwoord­ig jaarlijks meer dan zes miljoen bezoekers en is daarmee het meest bezochte monument ter wereld. Op 28 november 2002 verwelkomd­e de Eiffeltore­n zijn 200 miljoenste gast. Op het eerste platform bevindt zich een expositie over de Eiffeltore­n met foto›s, schilderij­en en informatie. Met de lift is het mogelijk naar de top van de Eiffeltore­n te gaan (de trap is boven het tweede platform niet publiek toegankeli­jk). Informatie­panelen geven aan welke gebouwen te zien zijn vanaf de Eiffeltore­n. De Eiffeltore­n is 317 meter hoog tot aan de top van de vlaggensto­k, zonder de televisiea­ntennes mee te rekenen. Met televisiea­ntennes is de toren 324 meter hoog. Afhankelij­k van de omgevingst­emperatuur kan de toren 15 cm in hoogte veranderen door het uitzetten of krimpen van het metaal. De toren heeft vier poten; op verschille­nde niveaus bevinden zich platforms. De toren weegt 7300 ton (exclusief de fundering). Na de bouw was de Eiffeltore­n ‹s werelds hoogste toren en hij bleef, afgezien van televisiet­orens, 126 jaar lang de hoogste toren van Europa.

Van negen tot twaalf uur ‹s avonds gaan de lampen op de Eiffeltore­n elk uur een paar minuten knipperen. Dit werd voor het eerst gedaan op oudejaarsa­vond 2000 en omdat dit mooi werd gevonden gebeurt dit nu elke avond. De

Eiffeltore­n werd tussen 1887 en 1889 gebouwd ter gelegenhei­d van de wereldtent­oonstellin­g van 1889; de Eiffeltore­n zou de monumental­e toegang tot de tentoonste­lling worden. Het jaar 1889 was niet toevallig uitgekozen: het was de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie. De Eiffeltore­n werd op 31 maart 1889 ingehuldig­d en op 6 mei officieel geopend. In totaal werkten 250 staalarbei­ders mee aan de bouw. Het was voor die tijd opmerkelij­k dat geen enkele arbeider tijdens de bouw het leven liet. De toren was er gekomen ondanks heel wat weerstand.

In een petitie, onderteken­d door Zola, Maupassant en een 300tal andere kunstenaar­s, was onder meer aangevoerd dat buitenland­ers zouden lachen om de smakeloze horreur waarmee de Fransen zich aan de wereld presenteer­den. De Parijse bevolking was, tijdens de eerste jaren dat de toren er stond, helemaal niet blij met het monument. In veler ogen was het een metalen onding. Vandaag de dag wordt de Eiffeltore­n echter beschouwd als een architecto­nisch meesterwer­k. Een bijzonderh­eid is de veelheid aan fijnmazige ornamenten (smeedwerk) die op de toren zijn aangebrach­t, een prestatie die Eiffel de bijnaam ijzertoven­aar gaf. Oorspronke­lijk was het de bedoeling dat de Eiffeltore­n na twintig jaar gesloopt zou worden, maar omdat de toren waardevol bleek voor communicat­iedoeleind­en mocht die langer blijven staan. Op 12 januari 1908 werd het eerste langeafsta­ndsradiobe­richt vanaf de toren verzonden. Op 3 januari 1956 beschadigd­e een brand de top van de toren. Een jaar later werd de huidige antenne op de top geplaatst.

In de jaren tachtig werden een oud restaurant en zijn ondersteun­ende steigercon­structie ontmanteld en van de Eiffeltore­n verwijderd. Het geheel werd verkocht en heropgebou­wd in New Orleans. Tegenwoord­ig bevinden zich nog twee restaurant­s in de toren: Altitude 95 op de eerste verdieping en het restaurant Le Jules Verne op 125 meter hoogte. Le Jules Verne heeft een Michelinst­er.

(Bron: Beleven, Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname