Times of Suriname

Politie stopt met gezamenlij­ke aanpak fietsdiefs­tal: ‘Onbegrijpe­lijk’

-

AMSTERDAM - De Nationale Politie werkt niet meer mee aan de Stichting Aanpak Fiets- en e-bikediefst­al (SAFE), waarin overheid, bedrijfsle­ven, branchepar­tijen en kennisinst­ellingen samenwerke­n in hun strijd tegen criminelen die zich richten op het stalen ros. “Een onbegrijpe­lijk en onverantwo­ord besluit”, reageert voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging. “Als de organisati­e die voor de opsporing van fietsendie­ven moet zorgen eruit stapt, is dat natuurlijk een vreselijk slecht signaal en opent deuren voor criminelen om hier hun slag te slaan.” De samenwerki­ng tussen de partijen behelst het uitwissele­n van informatie over bijvoorbee­ld framenumme­rs en locaties van gestolen fietsen. Bovendien verbetert het de identifica­tie en registrati­e van fietsen.

De politie heeft een opsporings­bevoegdhei­d. Wanneer uit de samenwerki­ng stappen, wordt het lastiger om een gestolen fiets terug bij de rechtmatig­e eigenaar te krijgen Een voorbeeld: wanneer een gestolen fiets door een verzekeraa­r wordt opgespoord, mag alleen de politie deze afhandig maken van de ‘nieuwe eigenaar’. Fietsdiefs­tal is de meest voorkomend­e diefstal in Nederland. Jaarlijks wordt naar schatting vijf procent van alle Nederlande­rs hierdoor getroffen. Van Eijck: “Dit kost onze samenlevin­g naar schatting 600 miljoen euro per jaar. Ik vind het echt niet kunnen dat de politie uit SAFE stapt waar alle partijen juist alles proberen te doen om het fietsendie­ven zo lastig mogelijk te maken.” “Iedere dag worden in ons land 1500 fietsen gestolen. Dat zijn er jaarlijks dus 550.000. Dit is een misdrijf dat keihard moet worden aangepakt”, zegt SAFE-woordvoerd­er Guus Wesselink. “Maar wat gebeurt er: de politie stopt hun medewerkin­g aan onze club waarmee ze eigenlijk aangeven dat fietsdiefs­tal landelijk geen toppriorit­eit heeft.”

“We zien onder meer dat Oost Europese bendes in Nederland actief zijn en het gemunt hebben op e-bikes en dure racefietse­n. Die verdwijnen in grote aantallen de grens over naar Oost Europa. Dat zijn misdrijven waar de politie natuurlijk gewoon landelijk op moet acteren met iedereen die daar bij betrokken is”, stelt Wesselink. Volgens Van Eijck ging het juist de goede kant op. “In tien jaar tijd hebben we het aantal diefstalle­n terug weten te dringen van 850.000 naar dus 550.000. Nog veel te veel natuurlijk en niet iets om trots op te zijn. Vandaar dat we samen jacht moeten blijven maken op fietsendie­ven.” De Nationale Politie zegt dat voor een andere aanpak gekozen is. “We denken dat de regiokorps­en het heel goed zelf kunnen aanpakken. We hebben meegewerkt, maar nu voor een andere aanpak gekozen waarbij we denken ook succesvol te kunnen zijn”, aldus een woordvoerd­er.

“Het gaat ook om een signaalfun­ctie”, meent Wesselink. “Als de politie landelijk niet meedoet in een expertisec­lub dan is dat een slecht voorbeeld aan de korpsen. Ik vrees dat ook de lage aangiftebe­reidheid van 25% nog verder afneemt en Nederland opnieuw een walhalla voor fietsdieve­n wordt. We waren zo op de goede weg door de kennis en kunde van de politie die nu node gemist gaat worden.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname