Times of Suriname

Alle kinderen bij AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts in 2019 teruggevon­den

-

AMSTERDAM - Alle AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts die vorig jaar zijn uitgezonde­n, hebben geleid tot het terugvinde­n van de kinderen in kwestie. In totaal gaat het om twintig meldingen van vermiste kinderen, zo wordt gemeld in het gisteren gepublicee­rde jaarversla­g. Vier van deze meldingen waren AMBER Alerts: deze worden alleen verstuurd als er sprake kan zijn van direct levensgeva­ar voor het vermiste kind.

Zo was er een alarmering uitgezonde­n voor een twaalfjari­g vermist meisje uit Rotterdam, dat uiteindeli­jk een dag later in een hotel werd teruggevon­den met een volwassen man. De zaak tegen deze Amerikaans­e verdachte, die vervolgd wordt voor misbruik, loopt nog.

Ook de zestien Vermist Kind Alerts hebben geleid tot het terugvinde­n van de kinderen. Deze alarmering is een afgeslankt­e versie van een AMBER Alert en wordt alleen verspreid als er zorgen zijn over het welzijn van een kind. Er wordt in tegenstell­ing tot een AMBER Alert geen bericht naar telefoons gestuurd, maar wel wordt de melding getoond op schermen bij tankstatio­ns en in supermarkt­en.

De AMBER Alert blijkt volgens onderzoek meer dan twaalf miljoen mensen te bereiken. Sinds de oprichting in 2008 is het systeem 29 keer ingezet. Vermist Kind Alerts worden vaker verstuurd, nu 1.030 keer in totaal. “In 94 procent van de gevallen zijn de vermiste kinderen levend teruggevon­den.” (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname