Times of Suriname

Oud-adviseur Bolton wist dat Trump steun aan Oekraïne wilde bevriezen

-

VS - Ex-veiligheid­sadviseur John Bolton wist dat Amerikaans­e president Donald Trump 400 miljoen dollar (zo’n 362 miljoen euro) aan militaire steun voor Oekraïne wilde bevriezen, totdat Oekraïne wilde meewerken aan een strafrecht­elijk onderzoek naar Trumps rivalen. Dat berichtte de The New York Times gisteren op basis van een ongepublic­eerd document, geschreven door Bolton zelf.

Trump zou in augustus Bolton hebben verteld over zijn plan het geld vast te houden. De advocaat van Bolton bevestigt de inhoud van het manuscript. Het gaat om een boek waar de oud-veiligheid­sadviseur aan begon nadat hij in september werd ontslagen. Door de militaire steun te bevriezen, wilde Trump een strafrecht­elijk onderzoek afdwingen naar ex-vicepresid­ent Joe Biden en zijn zoon Hunter, zou Bolton schrijven. Ook zou de Amerikaans­e president een uitnodigin­g voor zijn Oekraïense ambtsgenoo­t Volodymyr Zelensky als pressiemid­del hebben ingezet. De voorzitter van de Democratis­che minderheid in de Senaat, Chuck Schumer, riep na de publicatie van de New York Times op om Bolton te laten getuigen in de rechtszaak.

Bolton zei al begin januari dat hij bereid zou zijn om te getuigen tegen Trump als de Senaat hem zou dagvaarden. Eerder weigerde hij nog om te getuigen voor het Huis van Afgevaardi­gden in het impeachmen­tonderzoek. Waarom hij wel voor de senaat wilde getuigen, wilde hij niet zeggen. De door de Republikei­nen gecontrole­erde Senaat wil tot nu toe geen enkele getuige horen.

Bolton werd in september ontslagen uit het Witte Huis. Hij was Trumps derde veiligheid­sadviseur. De president zei over het ontslag dat zijn regering het vaak niet eens was met suggesties van Bolton. Na het ontslag zei Bolton een boek te gaan schrijven over zijn werkzame periode onder Trump.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname