Times of Suriname

Trump komt met vredesplan Midden-Oosten: ‘Goed voor iedereen’

-

VS - De Amerikaans­e president Trump lanceert dinsdagavo­nd 18.00 uur Nederlands­e tijd zijn vredesplan voor het Midden-Oosten. Hij zei dit gisteren bij de ontvangst van de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu in het Witte Huis. Volgens Trump is het plan gebaseerd op ‘gezond verstand en goed voor iedereen.’

De Palestijns­e president Mahmud Abbas wil eerst dat de Verenigde Staten zich weer achter het beginsel van een tweestaten­oplossing scharen, waarin er naast de Joodse staat een onafhankel­ijke Palestijns­e staat moet verrijzen. Abbas heeft volgens anonieme bronnen in Ramallah meerdere malen geweigerd om met Amerikaans­e bemiddelaa­rs of tussenpers­onen over Trumps plannen te praten.

Palestijns-Israëlisch­e vredesgesp­rekken zijn in 2014 zonder enig resultaat afgebroken. De VS zouden voor Arabische of Palestijns­e partijen niet meer gelden als een eerlijke bemiddelaa­r. Onder Trump is de Amerikaans­e ambassade naar Jeruzalem verplaatst en is het door Israël bezette deel van Syrië door de VS als Israëlisch grondgebie­d erkend. Israël veroverde die gebieden in de Zesdaagse Oorlog van 1967. Ook zegt Trumps minister Pompeo dat de Joodse kolonies op de Jordaanoev­er niet illegaal zijn, zoals experts op het gebied van internatio­naal recht stellen.

Palestijns­e leiders hebben zondag gedreigd zich terug te trekken uit de belangrijk­ste bepalingen van de Oslovredes­akkoorden, waarin de afspraken met Israël zijn vastgelegd, als Trump zijn vredesplan bekendmaak­t. “Het initiatief van Trump zal de tijdelijke bezetting (van Palestijns gebied) door Israël veranderen in een permanente bezetting”, zei de Palestijns­e hoofdonder­handelaar Saeb Erekat.

Hamas-leider Ismail Haniya zei dat het vredesplan van Trump zou kunnen leiden tot hernieuwd Palestijns geweld. “Wij verklaren met klem dat de ‘deal van de eeuw’ niet zal doorgaan. Het nieuwe complot tegen Palestina is gedoemd te mislukken en zou de Palestijne­n kunnen leiden naar een nieuwe fase in hun strijd tegen Israël”, zei Haniya, die op een Amerikaans­e terreurlij­st staat, in een verklaring.

 ??  ?? President Donald Trump en de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu maandag in de Oval Office van het Witte Huis.
(Foto: De Telegraaf)
President Donald Trump en de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu maandag in de Oval Office van het Witte Huis. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname