Times of Suriname

Portugese hacker: ik zit achter lek over rijkste vrouw Afrika

-

ANGOLA - Een bekende hacker uit Portugal claimt dat hij de bron is van de zogeheten Luanda Leaks, het uitlekken van honderddui­zenden documenten over de rijkste vrouw van Afrika. Deze Isabel dos Santos, dochter van de oud-president van Angola, zou in totaal circa 2 miljard euro hebben vergaard dankzij verduister­ing, corruptie en vriendjesp­olitiek. In eigen land is ze aangeklaag­d voor verduister­ing en witwassen. Hacker Rui Pinto zegt dat hij de documenten over Dos Santos heeft gevonden. Hij zou ze eind 2018 hebben gedeeld met een klokkenlui­dersorgani­satie, die de bestanden deelde met een internatio­naal platform van onderzoeks­journalist­en. Dit leidde vorige week tot berichten in meerdere internatio­nale media. Daarin stond uitgelegd hoe Dos Santos te werk ging. Tijdens het bewind van haar vader stond zij aan het hoofd van het staatsolie­bedrijf. Angola is een belangrijk­e olieproduc­ent.

Rui Pinto (31) kwam eerder in het nieuws met Football Leaks. Hij bracht schimmige transferco­nstructies in de voetbalwer­eld naar buiten. Een van die onthulling­en ging over deals tussen FC Twente en investeerd­er Doyen Sports. Voor straf mocht Twente drie jaar lang geen Europees voetbal spelen.

Pinto zit zelf in de gevangenis, omdat hij wordt beschuldig­d van computervr­edebreuk. “Zonder de enorme onthulling­en van de Luanda Leaks, dankzij onze cliënt, zouden de autoriteit­en niets hebben gedaan. Het is alleen aan onze cliënt te danken, dat Portugal en de wereld toegang hebben tot de waarheid over een buitengewo­on systeem van roof en corruptie”, zeggen zijn advocaten.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname