Times of Suriname

Belgische koning geeft toe de biologisch­e vader van kunstenare­s te zijn

-

IRAK - Meer dan honderd mensen in Irak raakten gewond toen het leger hard ingreep bij protesten tegen de regering. Eén persoon werd gedood. In de zogenoemde Green Zone bij Bagdad raakten drie mensen gewond doordat een raket de Amerikaans­e ambassade raakte.

Het zwaartepun­t van de demonstrat­ies lag op de ZuidIraaks­e stad Nasiriyah. Hier raakten zeker 75 mensen gewond. De spanningen in Irak zijn flink opgelopen na de aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani een kleine maand geleden. De hoogste legerleide­r van Iran werd gedood door een Amerikaans­e droneaanva­l toen hij zich op de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad bevond. Het was sinds oktober al onrustig in de stad. Bij protesten grijpt het leger vaak hard in. In totaal zijn al tussen de vijfen zeshonderd mensen overleden als gevolg van de beschietin­gen door het leger. De boze burgers eisen vrije verkiezing­en. Ook willen zij dat de regering harder optreedt tegen de corruptie in het land. De woede laaide vrijdag op toen geestelijk leider Muqtada Al Sadr bekendmaak­te niet langer de demonstran­ten te zullen steunen. In de Green Zone, een eerder veilig verklaarde zone bij de Iraakse hoofdstad, werd de Amerikaans­e ambassade getroffen door vijf raketten. Drie mensen raakten gewond. Het was voor het eerst in lange tijd dat de ambassade daadwerkel­ijk werd getroffen tijdens een raketaanva­l op de Green Zone.

(NU)

BELGIË - Uit DNAonderzo­ek blijkt dat de Belgische koning Albert II (85) inderdaad de biologisch­e vader is van kunstenare­s Delphine Boël (51). Alain Berenboom, de advocaat van de koning, heeft dit bekendgema­akt, melden diverse Belgische media.

Boël beweert al jaren dat zij een dochter van Albert II is. De kunstenare­s stapte in 2013 naar de rechtbank en eiste dat de voormalige koning een DNA-test deed. Ook wilde ze dat de rechter zou oordelen dat haar moeders echtgenoot, zakenman Jacques Boël, niet haar wettelijke vader is.

In 2017 oordeelde de rechtbank dat er wel degelijk een band bestond tussen Delphine Boël en haar wettelijke vader en dat ze zich jarenlang als zijn dochter zou hebben gedragen. De kunstenare­s ging in beroep tegen de uitspraak, waarna het Hof van Beroep uiteindeli­jk oordeelde dat Jacques Boël niet haar wettelijke vader is en dat Albert II een DNA-analyse moest ondergaan.

Koning Albert II ging vervolgens in beroep tegen het vonnis. Hij liet wel bloed voor een DNA-test afnemen in het Brusselse Erasmuszie­kenhuis, nadat de rechtbank hem dat oplegde op straffe van een dwangsom van vijfduizen­d euro per dag. Hij dwong wel af dat de uitslag geheim zou blijven.

Die geheimhoud­ingseis van de koning werd 13 december echter weer verworpen door het Hof van Beroep.

Boëls moeder Sybille de Selys Longchamps zou tussen 1966 en 1984 een relatie met de vorst hebben gehad. Albert II was bijna twintig jaar koning van België. Hoewel hij niet langer het staatshoof­d is, mocht hij na zijn abdicatie de titel koning behouden. Zijn zoon Filip nam de troon ruim vijf jaar geleden van hem over.

(NU)

 ??  ?? Demonstran­ten op straat. (Foto: NU)
Demonstran­ten op straat. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname