Times of Suriname

Omzetgroei Unilever ondermaats

-

AMSTERDAM - Unilever heeft in het vierde kwartaal zijn eigen doelstelli­ng voor de omzetgroei niet gehaald. Dat is de gemiddelde verwachtin­g van analisten die het was- en levensmidd­elenconcer­n zelf heeft gepolst. De Brits-Nederlands­e ondernemin­g, die donderdag de boeken opent, gaf zelf eind vorig jaar een omzetwaars­chuwing vanwege lastige marktomsta­ndigheden. Topman Alan Jope zei destijds een ‘lichte misser’ van de onderligge­nde omzetgroei te verwachten. Dat betekent dat het doel om onderligge­nde opbrengste­n op jaarbasis met 3 tot 5 procent op te krikken niet meer gehaald wordt. Unilever noemde de economisch­e vertraging in ZuidAzië als reden voor de tegenvalle­nde prestatie. Daarnaast laat de situatie in West-Afrika te wensen over en vergt volledig herstel in Noord-Amerika meer tijd.

De analisten voorspelle­n dat de opbrengste­n van Unilever in 2019 op eigen kracht met 2,8 procent aandikken ten opzichte van een jaar daarvoor. Met name de verkoop van onderdelen zet dan een rem op groei. Ook ongunstige wisselkoer­seffecten zorgen voor tegenwind. In totaal zet Unilever in het afgelopen jaar 52 miljard euro aan opbrengste­n in de boeken, verwachten de kenners. De onderligge­nde marge komt naar verwachtin­g uit op 19,1 procent.

Unilever kwam vooral in de tweede helft van vorig jaar in de moeilijkhe­den. Het concern groeide in de eerste zes maanden van 2019 in lijn met eigen prognoses mede dankzij goede verkopen van huishoudel­ijke producten. In het derde kwartaal kwam de ondernemin­g onder druk en miste eigen verwachtin­gen nipt door de tegenvalle­nde verkoop van ijsjes en thee. Voor het vierde kwartaal rekenen de marktvorse­rs op groei op eigen kracht van 1,4 procent. De aandacht zal bij de handelsupd­ate met name uitgaan naar de toelichtin­g op de resultaten. Op zijn beleggersd­ag beloofde Unilever zijn merkenport­efeuille tegen het licht te houden. De grote vraag is wat er met de theemerken als Lipton gebeurt, waar vooral de verkoop van zwarte thee de laatste tijd tegenvalt. Unilever ontkende nog in november dit merk in de verkoop te doen. Na het omzetalarm speculeren sommige kenners dat de consumente­ngoedereng­igant mogelijk van zijn gehele levensmidd­elentak afscheid neemt. Ook bestaat er een kans dat activistis­che beleggers zich met Unilever gaan bemoeien. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname