Times of Suriname

Netanyahu wil geen immuniteit en legt zich neer bij strafvervo­lging

-

ISRAËL - De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu heeft zijn verzoek aan het parlement om hem immuniteit tegen strafvervo­lging te verlenen gisteren ingetrokke­n. De politicus maakte dit bekend via Facebook. Het was inmiddels duidelijk dat zijn verzoek in de Knesset geen meerderhei­d zou halen.

De premier schreef op zijn Facebook-pagina dat hij “dit vuile spel” niet langer wil laten voortduren. Netanyahu is verdachte in drie corruptiez­aken. Hij kan worden vervolgd voor omkoping, fraude en het schenden van vertrouwen.

Netanyahu werd november in staat van beschuldig­ing gesteld. Volgens aanklagers verleende hij honderden miljoenen euro’s aan staatshulp aan Israëlisch­e mediakopst­ukken, in ruil voor dure cadeaus en gunstige berichtgev­ing. De premier ontkent alle aantijging­en en zegt slachtoffe­r te zijn van een politieke heksenjach­t.

Het is overigens onduidelij­k wanneer de zaak van start gaat. De kans is klein dat dit voor de verkiezing­en op 2 maart gebeurt.

Netanyahu heeft zich weer verkiesbaa­r gesteld. De premier is momenteel zelf in Washington, waar de Amerikaans­e president Donald Trump zijn nieuwe vredesplan voor het MiddenOost­en zal presentere­n. Trump heeft zich de afgelopen drie jaar geprofilee­rd als een aanhanger van Israël in de Palestijns­e kwestie. Hoewel de inhoud van zijn voorstel nog niet bekend is, lijkt de kans klein dat de Palestijne­n en een groot deel van de internatio­nale gemeenscha­p zich achter het plan zullen scharen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname