Times of Suriname

Toyota moet term ‘zelfoplade­nd’ laten vallen in Noorwegen

-

Toyota en haar luxemerk Lexus prijzen hybride auto’s aan als ‘zelfoplade­nd’ en doen claims over aanzienlij­ke perioden ‘gratis’ volledig elektrisch rijden. In Noorwegen pikt de consumente­nwaakhond dat niet meer en moeten de merken hun marketing aanpassen. De hybride modellen van zowel Toyota als Lexus kunnen, zoals veel andere merken, dankzij regenerati­ef remmen elektricit­eit winnen en gebruiken voor elektrisch rijden. Een stekker komt er niet aan te pas. Uiteraard is elektrisch rijden niet zo lang mogelijk als bij een auto mét stekker. De merken adverteren volgens de Noorse consumente­nwaakhond echter op een misleidend­e wijze, waardoor het lijkt alsof de auto’s ‘gratis’ weinig tot niet onder doen voor auto’s die hun stroom wel betaald extern toegevoerd krijgen. Dat berichten diverse media op basis van een verklaring van de Noorse consumente­nautoritei­t.

Simpel gezegd krijgen consumente­n voorgehoud­en dat er lange tijd ‘gratis’ elektrisch gereden kan worden dankzij stroom ‘die tijdens het rijden bijgeladen wordt’. De consumente­nwaakhond stelt dat ‘het alleen natuurlijk geen perpetuum mobile is’. De ‘gratis stroom’ komt immers indirect van energie uit brandstof. Zinnen als: “In Lexus-hybrides kost de kracht altijd hetzelfde: absoluut niets” en “Onze hybrides produceren de kracht zelf, zelfs tijdens het rijden”, moeten worden geschrapt.

Een ander pijnpunt zat hem volgens de waakhond eerder nog in de stelling dat auto’s van Toyota en Lexus ‘tot 60 procent elektrisch kunnen rijden in stadsverke­er’. Men vond dit in 2017 misleidend­e marketingt­aal, omdat er geen realistisc­he en openbare tests zouden zijn waarbij dat in de praktijk ook zo tot uiting komt. Op heel korte ritjes is het misschien mogelijk, maar dat was volgens de aanklager echter niet het beeld dat de consument bij deze advertenti­e zou krijgen. Er zou een te positief beeld ontstaan. Verder ‘is alles van 0 tot 59 procent nog correct volgens de advertenti­e, alleen ziet de klant 60 procent staan en moet dat dus ook correct en waarneemba­ar zijn’. Ook zouden destijds de in advertenti­es afgebeelde modellen niet allemaal in de buurt van die claim kunnen komen.

(AutoWeek)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname