Times of Suriname

Samenlevin­g is gewaarschu­wd

-

PARAMARIBO - De wijziginge­n in het Wetboek van Strafrecht die eerder deze week zijn goedgekeur­d, zullen een enorme impact hebben op de manier waarop de sociale media in Suriname worden gebruikt. Vrijwel alles wat onder beledigen, bespotten en manipulati­e valt, is strafbaar gesteld. Suriname loopt wat dit betreft voor op de rest van de regio. Er is geen overgangsb­epaling opgenomen in de wet, wat betekent dat de strafbepal­ingen ingaan vanaf het moment van afkondigin­g.

Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), doet een beroep op de samenlevin­g goede notie te nemen van wat haar te wachten staat als zij sociale media aanwendt om anderen te pesten. Van de regering wordt verwacht dat zij de nodige informatie goed communicee­rt. Ook vanuit DNA zal de voorlichti­ng opgepakt worden. “Dat je niet meer alles wat je maar verzint, kan doorsturen omdat je anoniem achter je computer zit. En dat dit je beschermt. Ook dat men niet zomaar meer seksfilms van u op het internet kan zetten, want men gaat worden gestraft. Dat men dat vooral niet met kinderen kan doen, want men gaat worden gestraft. En dat zijn dingen die van belang zijn”, zegt de DNA-voorzitter.

Er zijn bepaalde regels opgenomen voor personen die internetdi­ensten verlenen aan het publiek. Zo moeten de namen van de bezoekers geregistre­erd worden om, indien er ontoelaatb­are handelinge­n, die eerder straffeloo­s waren, zich voordoen er vanuit justitie opsporing en aanhouding kan plaatsvind­en. De mensen moeten dat weten. En om de mensen dat te laten weten, moeten we de voorlichti­ng brengen naar de mensen, naar de samenlevin­g toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname