Times of Suriname

Directiete­am heeft leiding bij CBvS

-

PARAMARIBO - Vijay Kirpalani, voorzitter van de raad van commissari­ssen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), heeft gisteren in een circulaire aan het personeel van de bank gemeld dat een directiete­am nu belast is met de leiding van de bank. Dit team bestaat uit Deputy Governor Banking affairs Maikel Soekhnanda­n, Deputy Governor Monetary and Economic affairs William Orie en Faranaaz Hausil, Deputy Governor Legal Compliance and Internatio­nal affairs.

In de circulaire is ook aangegeven, dat de bank op 28 januari op het kantoor van de procureur-generaal een verzoek heeft ingediend tot het instellen van een onderzoek en dat het Openbaar Ministerie terstond is gestart met een onderzoek bij de CBvS.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft vorige week in het parlement aangegeven, dat gebleken is dat de ontslagen governor Robert van Trikt in de tien maanden dat hij aanzat, bepaalde wetten heeft overtreden en dat hij daarvoor strafrecht­elijk vervolgd zou worden.

In de tijd dat Van Trikt aanzat als governor van de CBvS heeft hij, volgens Hoefdraad, honderddui­zenden betaald aan Orion Assurance & Advisory NV, een bedrijf waarvan Van Trikt medeoprich­ter is. Dit bedrijf wist consultanc­ywerk van de CBvS binnen te halen, wat belangenve­rstrengeli­ng is. Iets meer dan 2,5 miljoen euro is betaald aan het Europese consultanc­ybedrijf Clairfield Belgium NV over een periode van negen maanden. Dit bedrijf werd door Van Trikt aangetrokk­en kort na zijn aantreden als governor. Volgens Hoefdraad gaat het om een wurgcontra­ct waarbij is overeengek­omen, dat terugbetal­ing van de gelden niet mogelijk is indien er wanprestat­ie is geleverd of als het werk niet naar tevredenhe­id is gedaan.

Van Trikt zou ook met staatsmidd­elen in cryptogeld hebben geïnvestee­rd, terwijl er in Suriname daarvoor geen wettelijke basis is. Verder heeft Van Trikt twee voertuigen laten importeren met gelden van de samenlevin­g waarbij er een discrepant­ie is van meer dan USD 200 duizend tussen de marktwaard­e van de auto’s en de prijs die is betaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname