Times of Suriname

Staatsolie wil USD 150 miljoen binnenhale­n middels derde obligatie

-

PARAMARIBO - Staatsolie Maatschapp­ij Suriname NV gaat wederom obligaties uitgeven. Agnes Moensi-Sokowikrom­o, financieel directeur bij Staatsolie, zegt dat het bedrijf USD 150 miljoen binnen wil halen middels de uitgifte. Het is de derde keer dat het olieproduc­erende bedrijf obligaties uitgeeft. Gisteren is de obligatie-uitgifte gelanceerd.

Het directieli­d legt uit dat de obligatie genoteerd is bij de Dutch Caribbean Securities Exchange op Curaçao. Dit betekent dat iedereen die verblijft in Suriname en op Curaçao mag meedoen aan de obligatie-uitgifte. De Surinaamsc­he Bank NV is de arrangeur van deze obligatie-uitgifte. Met de uitgifte van nieuwe obligaties wil Staatsolie USD 150 miljoen aantrekken van investeerd­ers. Het doel is vernieuwin­g van de Staatsolie­obligatie 20152020 en uitvoering van het investerin­gsprogramm­a 20202027, inclusief de investerin­g in de Pikin Saramacca-goudmijn van Iamgold Rosebel Gold Mines. Deze investerin­gen zullen bijdragen aan de verdere groei en het succes van Staatsolie.

Moensi-Sokowikrom­o zegt dat de inschrijvi­ngen voor de obligaties op 5 februari starten en tot en met 5 maart lopen. De toewijzing is van 6 tot en met 9 maart. Huidige obligatieh­ouders genieten de voorkeur bij de inschrijvi­ng en toewijzing. Zij mogen hun huidige obligaties inzetten als betaling voor de nieuwe. Inschrijve­n voor de derde Staatsolie­obligatie is mogelijk voor bedragen vanaf USD 100 of USD 30 duizend of veelvouden daarvan. Bij de inschrijvi­ng kan worden gekozen om te beleggen voor 5,5 jaar tegen 7 procent rente of 7 jaar tegen 7,5 procent rente per jaar. De interestui­tkering is twee keer per jaar, in maart en september. De ingangsdat­um van de obligatie is 23 maart 2020 en de eerste rentebetal­ing is op 23 september 2020.

De financieel directeur geeft aan dat de vorige obligatieu­itgiftes van Staatsolie succesvol zijn verlopen. De eerste keer dat het bedrijf obligaties op de markt uitgaf, was in 2010 en de tweede in 2015. Toen waren er respectiev­elijk 2200 om 3200 obligatieh­ouders. Daarnaast wilde Staatsolie in 2015 middels de obligatie USD 55 miljoen ophalen. Het bedrijf slaagde er toen in om USD 100 miljoen binnen te halen dat besteed is voor het investerin­gsprogramm­a van het bedrijf. De directeur gelooft daarom dat dit keer de uitgifte van de obligaties een succes wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname