Times of Suriname

Leraren in actie voor honderden miljoenen extra onderwijsg­eld

-

UTRECHT - Bijna de helft van de basis- en middelbare scholen houdt de deuren vandaag en morgen gesloten. Naar verwachtin­g demonstrer­en tienduizen­den leraren, schoolleid­ers en ander onderwijsp­ersoneel door heel het land voor honderden miljoenen meer onderwijsg­eld.

Volgens de Algemene Onderwijsb­ond (AOb) hebben meer dan vierduizen­d scholen zich aangemeld voor de staking. Woensdagoc­htend kwamen er nog steeds aanmelding­en binnen bij de AOb.

Hoewel met het cao-akkoord voor het basisonder­wijs in december onder meer een loonsverho­ging van 4,5 procent werd binnengesl­eept, besloot de onderwijsb­ond om een eerder geplande staking niet af te blazen. Leraren en onderwijso­ndersteune­nd personeel in basisonder­wijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs willen dat er structuree­l zo’n 1,65 miljard euro extra wordt uitgetrokk­en. Medewerker­s in het basisonder­wijs en het speciaal onderwijs gaan de straat op voor 640 miljoen euro extra. Het grootste deel daarvan is volgens hen nodig voor het dichten van de loonkloof tussen basis- en voortgezet onderwijs.

Basisschoo­lleraren willen daarnaast een extra loonsverho­ging van 1,25 procent per jaar. Personeel uit het voortgezet onderwijs wil er ruim één miljard euro bij. Zo’n 675 miljoen euro daarvan is volgens hen nodig om de werkdruk terug te brengen. Ongeveer een kwart miljard euro zou nodig zijn om meer leraren naar hogere salarissch­alen te laten doorstrome­n.

De bonden hopen dat meer mensen kiezen voor een carrière in het onderwijs als het werk aantrekkel­ijker wordt gemaakt. Zowel in het speciaal onderwijs als in het basis- en voortgezet onderwijs lopen de lerarentek­orten op.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname