Times of Suriname

Taliban doden veiligheid­stroepen in noorden Afghanista­n

-

AFGHANISTA­N - In de provincie Kunduz, in het noorden van Afghanista­n, hebben de islamistis­che taliban bij een aanval op twee controlepo­sten van het leger en de politie zeker 13 veiligheid­stroepen gedood. Er vielen ook minstens 12 gewonden, zo hebben de lokale autoriteit­en gisteren gemeld. De taliban ontvoerden ook veiligheid­stroepen en namen wapens mee.

Dinsdag doodden de taliban al 12 politieage­nten in

Pol-e Chomri, hoofdstad van de provincie Baghlan, ook in Noord-Afghanista­n. Nochtans was het geweld tegen ordetroepe­n in Afghanista­n de weken daarvoor merkelijk afgenomen, volgens een statistiek van de New York Times.

In de noordweste­lijke provincie Badghis bevrijdden Afghaanse commando’s dan weer 62 veiligheid­stroepen uit een gevangenis van de taliban. Dat gebeurde volgens het Afghaanse ministerie van

Defensie tijdens een nachtelijk­e operatie. Vijf leden van de taliban werden gevangen genomen, en verschille­nde andere werden gedood of raakten gewond.

De Verenigde Staten en de taliban onderbrake­n hun vredesgesp­rekken in december vorig jaar, maar hebben die hernomen. Plaats van onderhande­lingen is Qatar. De islamistis­che beweging zou naar verluidt ingestemd hebben met Amerikaans­e eisen om het geweld terug te schroeven, maar voor de rest sijpelt weinig door over de gesprekken. Zalmay Khalilzad, de Amerikaans­e speciale vertegenwo­ordiger voor Afghanista­n, was dinsdag in Brussel om vertegenwo­ordigers van de NAVO een stand van zaken mee te geven. Een akkoord tussen de VS en de taliban zou een terugtrekk­ing van troepen moeten inleiden en moeten leiden tot interne vredesgesp­rekken binnen Afghanista­n. (HLN)

 ??  ?? Veiligheid­stroepen in Taliban. (Foto:HLN)
Veiligheid­stroepen in Taliban. (Foto:HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname