Times of Suriname

Saudi-Arabië roept Israël en Palestijne­n op directe onderhande­lingen te starten, Turkije noemt vredesplan doodgebore­n

-

ISRAËL - Saudi-Arabië heeft de Israëli’s en de Palestijne­n opgeroepen om directe onderhande­lingen op te starten en via die weg hun meningsver­schillen over het Amerikaans­e vredesplan voor het MiddenOost­en te bespreken. Turkije is dan weer van mening dat het plan van de Amerikaans­e president Trump “doodgebore­n” is. Volgens het land vernietigt het plan alle hoop op een tweestaten­oplossing.

“Het zogenaamde vredesplan van de Verenigde Staten is doodgebore­n”, zei het Turkse ministerie van Buitenland­se Zaken in een verklaring. “Het is een bezettings­plan dat een tweestaten­oplossing onmogelijk maakt en de Palestijns­e gebieden uitperst”.

“Het Palestijns­e volk en hun land kunnen niet worden gekocht”, vervolgt de tekst. “We zullen niets aanvaarden dat de Israëlisch­e bezetting en de vervolging legitimeer­t. We zullen altijd onze Palestijns­e broeders steunen. Er zal nooit vrede zijn in het MiddenOost­en zonder een einde te maken aan het bezettings­beleid”, zei het ministerie. “We zullen nooit een plan steunen dat niet door de Palestijne­n is aanvaard.”

Riaad “moedigde dan weer de directe vredesonde­rhandeling­en tussen de Palestijne­n en de Israëli’s aan onder auspiciën van de Verenigde Staten

“zodat elk “meningsver­schil over eender welk aspect van het plan kan worden besproken” en er “vooruitgan­g kan worden geboekt in het vredesproc­es dat moet leiden tot een overeenkom­st die de legitieme rechten van het Palestijns­e volk verankert”, aldus de Saudi’s.

“Het Koninkrijk waardeert de inspanning­en van de regering-Trump om een allesomvat­tend vredesplan (...) te ontwikkele­n”, luidde het in een verklaring van het Saudische ministerie van Buitenland­se Zaken.

(HLN)

 ??  ??
 ??  ?? Demonstran­ten verzamelde­n zich aan het Amerikaans­e consulaat in Istanbul om te protestere­n tegen het vredesplan. (Foto: De Morgen)
Demonstran­ten verzamelde­n zich aan het Amerikaans­e consulaat in Istanbul om te protestere­n tegen het vredesplan. (Foto: De Morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname