Times of Suriname

Ongelijkhe­id oorzaak protesten in Latijns-Amerika

-

De oorzaak van de vele protesten in Latijns-Amerika is de ongelijkhe­id. VNtopvrouw Alicia Bárcena waarschuwd­e op het World Economic Forum in Davos voor de groeiende middenklas­se. “We zien een rode draad in de protesten in de regio (Latijns-Amerika, IPS): ongelijkhe­id”, zei Alicia Bárcena tijdens één van de sessies in Davos, waaraan ook activist Micah White, medeoprich­ter van Occupy Wall Street, deelnam.

“De protesten bieden een kans op sociale veranderin­g”, zei ze. “We hebben gezien hoe sommige regeringen door de betogingen tot structurel­e verbeterin­gen van essentiële openbare diensten zijn overgegaan, zoals gezondheid, onderwijs, pensioenen en vervoer.”

Vooral jongeren

Alicia Bárcena is hoofd van de Economisch­e Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een VN-instantie. Op het World Economic Forum nam ze deel aan verschille­nde sessies, waarin ze het vooral over de oorzaken en de impact van de ongelijkhe­id in Latijns-Amerika had.

Vooral de jongeren zijn ontgoochel­d, zegt Bárcena, omdat er verwachtin­gen zijn gewekt die niet zijn waargemaak­t. De grote ongelijkhe­id in Latijns-Amerika komt doordat de structuren er zo uiteenlope­nd zijn, zei Bárcena in een andere sessie.

Daarom moet er overal dringend werk worden gemaakt van de uitbouw van een welvaartss­taat, die toegang biedt tot sociale beschermin­g en kwaliteits­volle openbare diensten, zoals gezondheid­szorg en onderwijs, huisvestin­g en vervoer.

Bárcena waarschuwd­e voor de groei van de middeninko­mensgroepe­n. Die zijn nog zeer kwetsbaar. Meer dan de helft van de volwassene­n in de middenklas­se is bijvoorbee­ld geen twaalf jaar naar school geweest. Ruim een derde heeft een zeer onzeker beroep. Bijna de helft van de economisch actieve mensen in deze groepen valt buiten het pensioenst­elsel. (DeWereldMo­rgen/ Foto:NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname