Times of Suriname

Chinese wapenhande­l verovert tweede plaats op wereldrang­lijst

-

In een verschenen rapport zegt het Instituut voor Internatio­naal Vredesonde­rzoek in Stockholm (SIPRI) dat China vandaag de op één na grootste wapenprodu­cent ter wereld is, achter de Verenigde Staten en vóór Rusland.

Sinds de Amerikaans­e president Donald Trump in 2017 aan de macht kwam, ging het heel vaak over nieuwe, ‘eerlijker’ handelstar­ieven, maar ondertusse­n hebben de Chinezen gestaag verder gebouwd aan een enorm militair arsenaal, stelt het rapport. Zo is het Aziatische land in enkele jaren toegetrede­n tot de top van de wapenprodu­centen en wapenexpor­teurs.

Aanzienlij­ke investerin­gen

In de periode tussen 2014 en 2018 waren de vijf grootste wapenexpor­teurs de Verenigde Staten (VS), Rusland, Frankrijk, Duitsland en China – in die volgorde. China is een permanent lid in de Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties en heeft dus vetorecht, samen met de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland.

Volgens het rapport van SIPRI heeft China sinds de jaren zestig en met name sinds 1999 aanzienlij­k geïnvestee­rd in de moderniser­ing van de wapenindus­trie. Een van de belangrijk­ste doelstelli­ngen van China is zelfredzaa­mheid in de productie van geavanceer­de wapens en technologi­eën voor zijn soldaten.

Doorgestot­en naar de top

Door een gebrek aan transparan­tie is tot nu toe de juiste waarde van de Chinese wapenverko­op onbekend of hooguit gebaseerd op schattinge­n.

Op basis van die geschatte wapenverko­op in 2015–17 heeft SIPRI vier grote Chinese wapenbedri­jven geïdentifi­ceerd als zijnde de koplopers. In 2017 waren de twintig grootste wapenbedri­jven in de officiële top 100 van SIPRI gevestigd in de VS (11 bedrijven), in West-Europa (6) en in Rusland (3).

Als de vier Chinese wapenbedri­jven die voor dit onderzoek werden doorgelich­t, zouden worden opgenomen in de top 100, zouden ze allemaal tot de top 20 behoren, met een gecombinee­rde geschatte wapenverko­op van in totaal 54,1 miljard dollar. Drie van de bedrijven zouden zelfs een plekje in de top 10 hebben, stelt SIPRI.

Meer kwaliteit

Deze vier bedrijven zijn Aviation Industry Corporatio­n of China (AVIC), China North Industries Corporatio­n (NORINCO), China Electronic­s Technology Group Corporatio­n (CETC) en China South Industries Group Corporatio­n (CSGC). In de ranking komen ze na de vier beroemdste wapenfabri­kanten: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman en Raytheon. Deze zijn alle gebaseerd in Amerika. Volgens SIPRI-onderzoeke­r Nan Tian hebben de Chinese wapens niet dezelfde kwaliteit als wapens die geproducee­rd worden door Westerse landen. “Maar we zien dat China de laatste tijd wel enorme vooruitgan­g boekt”, zegt hij. “Mede daardoor worden Chinese wapens tegenwoord­ig steeds vaker goedkoper dan de Westerse alternatie­ven.”

Azië en Afrika

De grootste Chinese wapenaanko­pen worden gedaan door Pakistan, Bangladesh, Myanmar en Algerije. “De meeste van deze landen hebben vriendscha­ppelijke relaties met China”, zegt Nan. Volgens gegevens van het China Power Project en het Amerikaans­e Center for Strategic and Internatio­nal Studies (CSIS) voert China ook wapens uit naar Indonesië en Thailand, en naar Algerije, Egypte en Marokko in Afrika. Ook bij conflicten in Soedan, Somalië en de Democratis­che Republiek Congo zijn Chinese wapens opgedoken. (DeWereldMo­rgen/Foto:MO

Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname