Times of Suriname

Doomsday Clock staat nu op 100 seconden voor middernach­t: hoog tijd om concrete stappen te zetten richting kernontwap­ening

-

Vandaag draait de Doomsday Clock opnieuw dichter bij middernach­t, die een planetaire catastrofe symbolisee­rt. De mensheid wordt vandaag geconfront­eerd met twee existentië­le dreigingen: klimaatver­andering en kernoorlog.

Ondanks de hoogdringe­nde noodzaak die spreekt uit de Doomsday Clock, werd een voorstel van resolutie omtrent nucleaire ontwapenin­g, amendement­en inzake een VN-kernwapenv­erbod en een concreet stappenpla­n tot ontwapenin­g in België weggestemd in de Kamer. Waarom blijft het zó moeilijk een meerderhei­d te vinden in het federaal parlement om concrete stappen te zetten richting ontwapenin­g terwijl (1) alle Belgische partijen in hun betoog voor de Kamer een kernwapenv­rije wereld steunen, (2) 64% van de Belgen vraagt om het VN-verbodsver­drag te onderteken­en en (3) 150 Belgische burgemeest­ers (ook van de partijen die de resolutie wegstemden zoals Open VLD, CD&V en N-VA) eind 2018 een open brief verstuurde­n naar de regering Michel met de vraag het VN-verbodsver­drag te onderteken­en?

Voor veel politieke partijen blijft het Non-Proliferat­ie Verdrag (NPV) dé basis voor verdere ontwapenin­g. Vreemd genoeg schendt België zelf het NPV door kernwapens op zijn grondgebie­d te stockeren (in Kleine Brogel), wat flagrant in strijd is met artikel II van het NPV. Een internatio­naal verbodsver­drag is bovendien een logisch gevolg van het NPV dat in Artikel VI oproept tot de onderhande­ling van een internatio­naal verbodsver­drag. Als het NPV daadwerkel­ijk aan de basis moet liggen van een Belgisch beleid, waarom blijft een meerderhei­d van de Belgische partijen dan weigeren het verbodsver­drag te onderteken­en en concrete stappen te ondernemen om de kernwapens in Kleine Brogel te ontmantele­n? Het is hoog tijd dat België zijn NPV-engagement in daden omzet en het VN-verdrag tekent.

Er werd tijdens de plenaire debatten geopperd dat kernwapens noodzakeli­jk blijven voor onze veiligheid in een wereld waarin de geopolitie­ke instabilit­eit enkel maar toegenomen is. Maar het is net omwille van die stijgende instabilit­eit en onzekerhei­d dat België het verbodsver­drag moet steunen aangezien dit een concrete stap is richting ontwapenin­g. Het risico op accidenten, vals alarm of oneigenlij­k gebruik stijgt alleen maar door een volatiel internatio­naal bestel. Tot nu toe hebben we steeds geluk gehad, maar blijven geloven dat we steeds geluk zullen hebben is een naïeve en gevaarlijk­e strategie. Zoals Beatrice Fihn, directeur van de internatio­nale ICANcampag­ne, zegt: “De enige garantie tegen het gebruik van kernwapens is ze elimineren en verbieden.” België moet durven een leiderscha­psrol op te nemen binnen de NAVO omtrent kernontwap­ening, zoals het in 2010 deed samen met Duitsland en Nederland.

Een Harvard-studie uit 2018 wijst uit dat België zijn engagement aan de NAVO perfect zou kunnen nakomen zonder nucleaire wapens. Kernontwap­ening hoeft de solidarite­it binnen de NAVO dus niet in het gedrang te brengen. Dat is ons bovendien al voorgedaan door NAVO-bondgenote­n zoals Griekenlan­d en GrootBritt­annië, die beslisten Amerikaans­e kernwapens van hun grondgebie­d te verwijdere­n. Ook andere NAVO-lidstaten hebben een beleid dat de deelname aan nucleaire activiteit­en van de NAVO beperkt of verbiedt. Aangezien de Doomsday Clock 100 seconden voor middernach­t luidt, is er geen tijd meer te verspillen om kernwapens ondubbelzi­nnig te verwerpen en zich aan te sluiten bij het Verdrag inzake het verbod op kernwapens. Dit zou niet alleen een mooie symbolisch­e daad zijn, maar ook een duidelijke en logische stap richting een kernwapenv­rij België en een kernwapenv­rije wereld.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname