Times of Suriname

Spaanse klas als politiek strijdtone­el

-

Dat de kersverse progressie­ve coalitiere­gering PSOEUnidas Podemos vroeg of laat door de conservati­eve oppositie zwaar op de korrel zou worden genomen was te verwachten. Het eerste politieke duel dat in Spanje de gemoederen doet opwaaien heeft niet te maken met de Catalaanse kwestie maar speelt zich af in het onderwijs. Van de drie partijen die wedijveren om die oppositie te leiden, neemt het extreemrec­htse Vox voorlopig het voortouw, achterna gezeten door de Partido Popular en Ciudadanos.

Santiago Abascal, de leider van Vox is in zijn nopjes, want een van de programmap­unten van zijn partij is een nationale kwestie geworden. Alles draait om de ‘veto parental’ (ouderenvet­o) waarmee Vox voor de verkiezing­en van april 2019 campagne voerde. Vox wil ouders een veto geven wanneer ze niet akkoord gaan met bepaalde activiteit­en op school. Schoolgaan­de kinderen worden dan vrijgestel­d van activiteit­en die in strijd zijn met de ideologie die thuis heerst.

Het argument van Vox – en zo staat het ook op zijn webpagina – is dat er een mogelijkhe­id bestaat dat leerlingen in het publieke onderwijs bloot worden gesteld aan indoctrina­tie van de genderideo­logie. Vox mikt daarmee op workshops of lezingen over preventie van homohaat, seksueel geweld of tienerzwan­gerschappe­n. De maatregel van Vox zet meteen de deur open voor diegenen die het moeilijk hebben met de evolutieth­eorie van Charles Darwin om hun kinderen uit de geschieden­is- of biologiele­ssen te houden.

Haatcampag­ne en verzonnen bewijsmate­riaal

Op haar Twitterpro­fiel verweet Vox de Spaanse overheid met overheidsg­eld pedofilie te promoten. De grove beschuldig­ing zorgde ervoor dat Twitter de beslissing nam om Vox te blokkeren “wegens aanzetten tot haat”.

De partij, die heel actief is op de sociale netwerken, lanceerde een hele reeks foto’s en video’s die de corruptie van minderjari­gen in het Spaanse onderwijs moeten bewijzen. Er worden beelden getoond van een sessie seksuele voorlichti­ng voor ouders (niet voor kinderen), andere beelden komen uit universita­ire middens in Canada en Peru. In een ophefmaken­de video – waarvan Vox zegt dat het om een sessie van seksuele opvoeding in een Spaanse lagere school gaat – is te zien hoe twee minderjari­ge meisjes op handen en voeten rond een op de rug liggende, naakte man kruipen. Ook hier liegt Vox, want de beelden tonen helemaal geen workshop over seksuele voorlichti­ng en ze komen ook niet uit Spanje. Het is een performanc­e van de Braziliaan­se kunstenaar Wagner Schwartz in het Museum voor Moderne Kunsten van São Paulo.

De hele heisa begon in april 2018 toen de toenmalige regiominis­ter voor Onderwijs van Murcia, Adela Martínez Cachá (PP), voor de plaatselij­ke pers poseerde met leden van het LGTBI-collectief No te prives (ontzeg je niets) dat in scholen lezingen geeft ter preventie van homo-bashing in middelbare scholen. Het Foro de la Familia, een ultra conservati­eve katholieke organisati­e reageerde verontwaar­digd en eiste dat de school eerst om de toestemmin­g van de ouders vraagt voor dit soort onderwerpe­n met de leerlingen besproken wordt.

Vox sprong op de kar van het Foro de la Familia en het incident in Murcia werd de basis van het veto parental. In de autonome regio Murcia waar Vox mee in een conservati­eve deelregeri­ng zit, is dat vetosystee­m al van kracht en het is nu de bedoeling van Vox en de Partido Popular om dat veto parental ook toe te passen in Andalusië en Madrid. (DeWereldMo­rgen/ Foto:Uitpers)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname