Times of Suriname

Winst Novartis groeit harder dan omzet

-

BAZEL - Novartis heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar meer omzet en winst met de kernactivi­teiten weten te boeken. Dit bleek gisteren uit de kwartaalre­sultaten van de Zwitserse farmaceut. De netto-omzet steeg in het laatste kwartaal van 2019 in dollars uitgedrukt met 8 procent op jaarbasis en 9 procent tegen constante wisselkoer­sen naar 12.403 miljoen dollar.

Voor heel 2019 bedroeg de omzet 47.751 miljoen dollar, een stijging met 6 procent in dollar en 9 procent tegen constante wisselkoer­sen. Dit kwam overeen met de bij de derdekwart­aalcijfers verhoogde outlook. De operatione­le winst uit de kernactivi­teiten steeg in het vierde kwartaal op jaarbasis met 11 procent naar 3.462 miljoen dollar.

Over het gehele boekjaar lag dit resultaat op 14.112 miljoen dollar, een toename met 12 procent. Ook dit kwam overeen met eerder afgegeven outlook voor 2019. Onder de streep restte afgelopen kwartaal een nettowinst uit de kernactivi­teiten van 2.985 miljoen dollar. Dat betekende op jaarbasis een stijging met 11 procent en tegen constante wisselkoer­sen zelfs met 15 procent.

De vrije kasstroom trok met 20 procent aan tot krap 3.488 miljoen dollar.

Het dividendvo­orstel ligt voor het afgelopen boekjaar bij Novartis op 2,95

Zwitserse frank, een stijging in vergelijki­ng tot 2018 van 4 procent.

Novartis verwacht voor 2020 een omzet die 5 tot 10 procent stijgt op jaarbasis. Het operatione­el resultaat uit de kernactivi­teiten loopt vermoedeli­jk met een hoog enkelcijfe­rig tot laag dubbelcijf­erig percentage op.

De koers van het aandeel Novartis sloot 2,0 procent hoger. (Beursduive­l/Foto:Médecins

du Monde)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname