Times of Suriname

DNA tikt regering op de vingers

-

PARAMARIBO - De oppositie in De Nationale Assemblee (DNA) eist het aftreden van minister Gillmore Hoefdraad. Dit is vervat in een motie waarin de regering ernstig plichtverz­uim wordt verweten. “Afkeuring wordt uitgesprok­en over het handelen van de regering casi quo president en geeist wordt dat ook de tweede monetaire autoriteit (de minister van Financiën) consequent­ies moet verbinden aan het falend beleid”.

Er zijn negen overweging­en opgenomen om naar het ontslag van Hoefdraad te vragen. Vrijwel allemaal hebben te maken met het niet gedetaille­erd kunnen aangeven wat er gedaan is met de USD 100 miljoen van de kasreserve van de particulie­re banken. “Overwegend­e dat de regering door deze bewust en in het geheim genomen acties elk vertrouwen van de samenlevin­g heeft verloren”, staat onder andere in het document. Informatie over de deposito’s en vrije deviezen van de banken die onjuist zouden zijn gebruikt is ook uitgebleve­n.

In de motie van de coalitie wordt niet om het ontslag van minister Hoefdraad gevraagd, maar de regering werd wel flink op de vingers getikt voor onvoldoend­e controle bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). “Overwegend­e dat uit de antwoorden van de regering is gebleken dat in het systeem van checks and balances er dergelijke tekortkomi­ngen zijn geweest, waardoor de controle-instituten het ontstaan van de verschille­nde problemen en misstanden niet op tijd hebben kunnen signaleren”, staat in de lijst van overweging­en.

De regering wordt opgeroepen om zo snel mogelijk een nieuwe governor te benoemen om de vertrouwen­scrisis bij de CBvS te neutralise­ren. De regering wordt verder opgeroepen om binnen een week, na evaluatie met de actoren, voorstelle­n te presentere­n die de controleme­chanismen binnen de Centrale Bank van Suriname versterken en specifiek de bewaking van de monetaire reserve garanderen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname