Times of Suriname

Hoefdraad: “Het geld is niet gestolen, misbruikt of verdampt” Geen tekort aan valuta in Suriname

-

PARAMARIBO - “Het geld is niet misbruikt, gestolen of verdampt. Niemand is zijn spaargeld kwijt.” Met deze woorden hoopt Gillmore Hoefdraad de samenlevin­g gerust te stellen. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft inderdaad kasreserve­middelen van de commerciël­e banken ter beschikkin­g gesteld voor de financieri­ng van enkele projecten van de overheid, maar dit zou volgens de minister niet voor heisa moeten zorgen, aangezien de moederbank voldoende liquiditei­tsmiddelen ter beschikkin­g heeft indien de banken die nodig zouden hebben. De enige nalatighei­d is volgens Hoefdraad, dat banken niet op de hoogte zijn gesteld dat de kasreserve­s, die bij de CBvS ondergebra­cht zijn bij de monetaire reserves, aangewend zouden worden. “Het geld is niet gestolen. Wat gebeurd is verdient geen schoonheid­sprijs, maar we moeten samen werken aan een oplossing.”

Die oplossing is volgens Hoefdraad reeds bereikt met de Surinaamse Bankiersve­reniging. Alle plooien zouden zijn gladgestre­ken en partijen zijn tot een schikking gekomen. Een van de maatregele­n is dat er een externe partij belast wordt met controle op de middelen.

Het uitgangspu­nt van de regering is dat de CBvS meerdere malen is ingekomen om de banken bij te staan met injecties, onder andere toen de 19,5 miljoen euro in beslag is genomen en de USD-stroom naar Suriname vrijwel werd afgesloten. In het kader van billijkhei­d zou het dan ook geen probleem moeten zijn indien de CBvS een deel van de kasreserve­s aanwendt, met dien verstande dat de rest van de monetaire reserves ruim voldoende zijn om het verschil te dekken. Desondanks onderkent de bewindsman dat de CBvS dit kenbaar moest maken aan de commerciël­e banken. “Rond 30 januari zijn er heel goede afspraken gemaakt waardoor in feite elk probleem dat zich mocht voordoen nu kan worden voorkomen”, zei hij gisteravon­d in De Nationale Assemblee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname