Times of Suriname

2020: stembusgan­g olieproduc­enten Caricom

-

PARAMARIBO - Bijna de helft van alle landen binnen de Caricom gaat dit jaar naar de verkiezing­en. Concreet betreft het zeven van de vijftien lidlanden, waaronder de olieproduc­erende landen binnen dit blok: Guyana, Suriname en Trinidad and Tobago. Deze Caricom-lidlanden zijn, voor wat betreft de olie-industrie, momenteel sterk afhankelij­k van elkaar.

Trinidad and Tobago is de aanmeerple­k voor de exploitati­een exploratie­schepen die voor de kust van Suriname en Guyana actief zijn. De inkopen om de boorplatfo­rms te bevoorrade­n geschieden voor het overgrote deel ook op Trinidad and Tobago, aangezien Suriname en Guyana geen diepzeehav­ens hebben. Het gaat om vele honderden miljoenen aan cashflow. Trinidad heeft ook een olieraffin­aderij en bunkerstat­ions. De olie-importen vanuit Suriname gaan via Trinidad.

Opvallend is ook dat in alle drie landen de oliesector ten behoeve van de nationale ontwikkeli­ng de rode draad is tijdens de verkiezing­scampagnes. In buurland Guyana ligt het accent van de oppositie op de deals die er zijn gemaakt met oliemaatsc­happij ExxonMobil. Het wordt een zware uitdaging voor de PNC van president David Granger om de opmars van de PPP, de grootste oppositiep­artij in Guyana, te stuiten. Geleid door ex-president Bharrat Jagdeo hoopt de PPP nogmaals in het machtscent­rum te komen. In Suriname worden de verkiezing­en voor het overgrote deel beheerst door de rivaliteit tussen de NDP van president Desi Bouterse en de VHP als grootste oppositiep­artij. De wijze waarop de verwachte olieinkoms­ten besteed zullen worden is, net als in Guyana, de hoofdmoot van de partijcamp­agnes. In wereldpers­pectief is 2020 ook een belangrijk verkiezing­sjaar. De inwoners van maar liefst 61 landen gaan dit jaar naar de stembus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname