Times of Suriname

Voorzitter SPBA voorspelt groot verlies komende oogst

-

NICKERIE - Harinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboere­n Associatie (SPBA), zegt in gesprek met de krant dat de totale rijstsecto­r in Nickerie te kampen heeft met een tekort aan water. Oemraw vreest dat door de ontstane situatie 50 tot 70 procent van de voorjaarso­ogst verloren zal gaan.

“Padie is natte teelt dus heeft altijd water nodig”, legt de SPBA-voorman uit. Oemraw heeft zaterdag op een bespreking met een delegatie van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn bezorgdhei­d geuit. Het tekort aan irrigatiew­ater is ontstaan doordat zowel de pompen van het pompgemaal Wageningen als die van Wakay niet optimaal functioner­en. Volgens Oemraw heeft de delegatie de toezegging gedaan dat een van de drie nieuwe pompen van Wageningen binnen drie maanden wordt geïnstalle­erd. De pompen staan al langer dan een jaar op het terrein van het pompgemaal en moeten de oude die dateren van de jaren zestig van de vorige eeuw, vervangen. De oude pompen functioner­en niet optimaal en hebben ook niet de kracht om de juiste capaciteit aan water te pompen. Vanwege ouderdom raken ze vaker defect. Op de persconfer­entie na de bespreking met boerenvert­egenwoordi­gers werd op vragen van journalist­en gezegd dat de aannemer gestuit is op onvoorzien­e problemen. Dat heeft gezorgd voor de vertraging”, zegt LVV-directeur Arthur Zalmijn. Oemraw zegt ook gewezen te hebben op het feit dat de inham van het pompgemaal Wageningen is dichtgesli­bd. De SPBAvoorzi­tter heeft vaker hierop gewezen. “Als die wordt opgeschoon­d, is misschien het probleem een beetje opgelost”, merkt hij op. Hij meent dat dan in plaats van twee pompen een zou kunnen draaien bij laag water, terwijl bij hoogwaters­tand in de rivier beide kunnen draaien. Volgens Oemraw heeft de LVV-directeur toegezegd daar werk van te zullen maken. Wat betreft het pompgemal van Wakay zegt Oemraw geen hoop meer te hebben. Al worden die motoren nu gerepareer­d, zal het niet haalbaar zijn om die dit seizoen nog te ‘draaien’. “Binnen korte tijd gaat dat niet kunnen gebeuren”, meent Oemraw. Op een pomp na zijn haast alle pompen defect. Een was al uitgevalle­n en twee draaien niet goed. Die maken een bijgeluid tijdens het draaien, waardoor slechts een pomp overblijft die ook elk moment kan uitvallen, omdat die op vijf cylinders draait in plaats van zes.

Oemraw voorspelt dat door deze situatie er verlies geleden zal worden van ongeveer 40 procent, bij het oogsten van het product. Zeker 70 procent van de oogst zal verloren gaan. “Padie heeft water nodig en als de beschikbaa­rheid van water nu een probleem is, is dit seizoen in gevaar”, aldus de SPBAvoorma­n. Oemraw pleit nu al voor subsidie of een compensati­e van overheidsw­ege. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname