Times of Suriname

Wereld Nutella Dag

-

Nutella is het voedsel van de goden, het enige broodbeleg dat de verwende smaakpapil­len van de mens nog maar een beetje kunnen waarderen. Daarom wordt op 5 februari wereldwijd Wereld Nutella Dag gevierd.

Niet geheel verrassend dat de chocolades­pread zijn eigen dag krijgt. Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1949 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduc­eerd, aanvankeli­jk onder de naam Supercrema Gianduja. Tegen het eind van 1964 registreer­de Ferrero de merknaam Nutella en daarbij de afbeelding op het etiket, die nadien ongewijzig­d is gebleven, behalve op tijdelijke actiepotte­n. Ook op de vorm van de pot rust een merkenrech­t. Een soortgelij­ke combinatie van hazelnoten en chocolade werd door chocoladem­akers in Turijn en omstreken al in de vroege negentiend­e eeuw ontwikkeld om te besparen op de hoeveelhei­d cacao. Tegenwoord­ig wordt het product wereldwijd verkocht, het is met name in Europa, Australië en de Verenigde Staten populair. De exacte samenstell­ing van Nutella verschilt van land tot land. De belangrijk­ste ingrediënt­en zijn palmolie uit Maleisië en Papoea-NieuwGuine­a en suiker. Samen maken ze 72 procent uit van een pot Nutella. De suikers bestaan afhankelij­k van het productieg­ebied uit suikerbiet of uit geraffinee­rde rietsuiker. Volgens Nutella bestaat de inkoop van de suiker voor driekwart uit die van suikerbiet­en en een kwart uit die van geraffinee­rde rietsuiker. De palmolie is volgens Nutella geur- en smaakloos en wordt volgens het bedrijf toegevoegd om het product zijn smeuïge textuur te geven. Door de toevoeging van de palmolie is de pasta volgens Nutella goed smeerbaar.

Wat we op die dag doen is simpel: eten, en eten, en eten van Nutella. Smeer het op je brood, of gewoon op je gezicht, als je maar heel erg veel Nutella eet. Denk niet aan de calorieën en de uren in de sportschoo­l die onvermijde­lijk op deze dag volgen, maar geniet gewoon één dag van dit overheerli­jke voedsel. Wereld Nutella Dag heeft geen officiële organisato­r, maar de dag bestaat bij de gratie van sociale media en de verspreidi­ng via internet.

Daarom worden de fans van het chocogoedj­e dan ook opgeroepen om hun Nutella-gerechten te delen met de wereld, dus knal wat foto’s op Facebook, Twitter, Instagram of waar je dan ook graag je lief en leed met de wereld deelt.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname