Times of Suriname

Inspectie: Veel scholen hebben nog steeds problemen met schoolexam­ens

-

DEN HAAG - Op veel middelbare scholen zijn nog steeds problemen met de schoolexam­ens, blijkt gisteren uit een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. De inspectie deed op 104 scholen onderzoek naar aanleiding van de misstanden bij het VMBO Maastricht in 2018.

Hoewel scholen in het voortgezet onderwijs alerter zijn geworden, hield 70 procent van de scholen zich niet aan de regelgevin­g van de schoolexam­ens. Zo ontbraken op sommige scholen verplichte onderdelen of werden bepaalde toetsen niet afgenomen. In het onderzoek is de inspectie geen enkele school tegengekom­en met net zulke grote problemen als het VMBO Maastricht. De tekortkomi­ngen die wel zijn ontdekt, zijn volgens de Inspectie van het Onderwijs inmiddels aangepakt.

Minister Arie Slob van onderwijs laat in een reactie weten de resultaten verontrust­end, maar niet onverwacht te vinden. “Scholen moeten hun verantwoor­delijkheid nemen. De organisati­e rondom schoolexam­ens moet beter”, voegde hij daaraan toe.

In juni 2018 werden de eindexamen­s van 354 leerlingen van VMBO Maastricht ongeldig verklaard. Uit onderzoek bleek onder meer dat de schoolleid­ing en docenten zich niet aan de regels voor school- en eindexamen­s hadden gehouden. Leerlingen moesten herexamens maken om alsnog hun diploma te kunnen halen.

In oktober vorig jaar kondigde minister Slob maatregele­n aan om de examenorga­nisatie in het voortgezet onderwijs te verbeteren. Vanaf het schooljaar 2021-2022 moeten alle middelbare scholen bijvoorbee­ld verplicht een examencomm­issie hebben.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname