Times of Suriname

Vuurwerkfe­deratie: Afsteken van illegaal vuurwerk zal toenemen bij verbod

-

DEN HAAG - Door het vuurwerkve­rbod dat het kabinet dit jaar gaat invoeren, zal er tijdens de komende jaarwissel­ing veel meer illegaal vuurwerk in Nederland worden afgestoken, denkt de Vuurwerkfe­deratie. Dat is een samenwerki­ngsverband tussen meer dan tien grote vuurwerkfo­ra op internet en Facebook-pagina’s voor vuurwerkli­efhebbers in Nederland.

Volgens de federatie willen consumente­n tijdens de jaarwissel­ing alsnog vuurwerk afsteken en zullen zij daarom proberen aan illegaal vuurwerk te komen.

“Met het verbieden van legaal vuurwerk bereik je niks. In handhaven ligt de oplossing. Nu wordt er gecapitule­erd voor een stel raddraaier­s die er tijdens Oud en Nieuw een zooitje van maken”, aldus Frits Broks, lid van de Vuurwerkfe­deratie. De Vuurwerkfe­deratie vindt dat er een verkeerd beeld bestaat van legaal vuurwerk. Om het verschil tussen legaal en illegaal vuurwerk te laten zien, stak ze gistermidd­ag op het Malieveld in Den Haag beide soorten af.

Het verschil in geluid was duidelijk te horen. Zo klonk na het afsteken van de illegale Cobra8 een enorme knal waar de knalletjes van het legale knalvuurwe­rk bij in het niet vielen.

Toch heeft ook legaal vuurwerk de afgelopen jaren flink wat slachtoffe­rs veroorzaak­t. “Dat klopt, maar je kan ook in de auto stappen en door verkeerd gebruik een ongeluk veroorzake­n. Dan ga je de auto toch ook niet verbieden?”, aldus Broks. “Vuurwerk kán gevaarlijk gebruikt worden, maar dat is met alles zo.”

Volgens de eigenaar van een vuurwerkwi­nkel moeten mensen tijdens de jaarwissel­ing worden aangesprok­en op hun gedrag en “nadenken bij wat ze doen”. Daarnaast kan oogletsel door vuurwerk volgens hem worden voorkomen door een vuurwerkbr­il te dragen.

Het kabinet wil het vuurwerkve­rbod echter niet alleen vanwege de risico’s voor reguliere vuurwerkaf­stekers invoeren. De laatste jaren was er rond Oud en Nieuw een flink aantal keer vuurwerk in het spel bij brandstich­ting, vernieling en openlijke geweldpleg­ing tegen hulpverlen­ers en agenten. Tijdens de afgelopen jaarwissel­ing betrof het 9300 incidenten, bijna vierhonder­d meer dan een jaar eerder. Eind vorige maand maakte het kabinet bekend dat het knalvuurwe­rk en vuurpijlen de komende jaarwissel­ing al gaat verbieden. De Belangenve­reniging Pyrotechni­ek Nederland (BPN) kondigde al aan dat ze bezwaar heeft tegen zo’n snel verbod en een rechtszaak overweegt.

Volgens BPN ligt er nog voor 10 miljoen euro aan knalvuurwe­rk en vuurpijlen in de loodsen van vuurwerkve­rkopers, waardoor zij “van de ene op de andere dag met een probleem worden opgezadeld”.

(NU)

 ??  ?? Actiegroep laat illegaal vuurwerk knallen op Malieveld. (Foto: NU)
Actiegroep laat illegaal vuurwerk knallen op Malieveld. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname