Times of Suriname

Uitslag Democratis­che voorverkie­zing Iowa uitgesteld door haperende app

-

VS - De traditione­le eerste voorverkie­zing van de Democratis­che Partij verloopt zeer chaotisch door problemen met een nieuwe app waarmee districten hun uitslag moeten doorgeven. De uitslag van de belangrijk­e stemming wordt volgens persbureau Bloomberg op z’n vroegst vandaag verwacht. Veel districtsl­eiders konden de app niet gebruiken omdat deze vastliep of doordat ze de app niet inkwamen door de strenge beveiligin­gseisen. Zij moesten daardoor alsnog telefonisc­h hun uitslagen doorgeven aan het hoofdkanto­or van de Democraten dat hier niet op was voorbereid. De problemen zijn niet het gevolg van een hack, beklemtone­n de Democraten. Zij stellen eerst extra “kwaliteits­controles” te willen uitvoeren voordat de uitslag bekendgema­akt wordt. Zo moeten de districten ook foto’s van de uitslag doorsturen om deze te bevestigen.

Iowa vormt traditione­el de aftrap van de Democratis­che voorverkie­zingen. In meer dan zestienhon­derd scholen, buurtcentr­a en bibliothek­en komen stemmers samen om door te geven wie zij de beste kandidaat vinden om in november hun partij te vertegenwo­ordigen bij de presidents­verkiezing­en. Persbureau AFP meldt dat Bernie Sanders op basis van indicaties de overwinnin­g heeft geclaimd. Maar volgens CNBC zou ook kandidaat Pete Buttigieg gisterocht­end, op basis van zijn eigen indicaties, claimen de meeste stemmen te hebben gekregen. Iowa is een kleine staat en heeft niet veel kiesmannen te vergeven. De bevolking is voor ongeveer 90 procent wit, relatief verouderd en weinig stedelijk. Iowa vormt dus geen goede demografis­che afspiegeli­ng van de Verenigde Staten (of de Democratis­che Partij) als geheel.

Toch zijn de voorverkie­zingen in Iowa belangrijk. Vooral omdat het al sinds 1972 de eerste zijn. Winst in Iowa betekent een onmiddelli­jke boost voor de geloofwaar­digheid van een kandidaat. Ook de media kijken massaal mee, dus wie in Iowa wint, kan zich verheugen op veel publicitei­t.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname