Times of Suriname

Na coronaviru­s: Nu ook uitbraak van zeer besmetteli­jke vogelgriep in China

-

CHINA - Na het coronaviru­s is in China nu ook een uitbraak van een “erg besmetteli­jke” vorm van de vogelgriep vastgestel­d. Dat heeft het Chinese ministerie van Landbouw en Platteland­szaken gemeld. Het gaat om een stam van het H5N1-virus, dat ook mensen kan besmetten.

De vogelgriep werd vastgestel­d op een landbouwbe­drijf in Shaoyang, in de zuidelijke provincie Hunan. Het bedrijf telde 7850 kippen, waarvan er 4500 stierven. De autoriteit­en lieten intussen al bijna 20 duizend stuks pluimvee afmaken sinds de uitbraak werd vastgestel­d.

Dat de stam als “erg besmetteli­jk” wordt beschouwd, slaat in de eerste plaats op pluimvee. Volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) kan het virus wel overgedrag­en worden op de mens, maar gebeurt dat niet zo makkelijk. Doorgaans zijn menselijke patiënten in contact gekomen met dode vogels of een besmette omgeving. Er bestaat geen bewijs dat mensen besmet kunnen raken als ze het kippenvlee­s dat ze eten, goed koken (het virus is gevoelig voor hitte).

Wie het H5N1-virus tóch oploopt, heeft wel een aanzienlij­k risico om het niet te overleven. Volgens de WHO is de sterftegra­ad 60 procent. Een besmetting van mens op mens komt niet vaak voor, maar mocht dat veranderen, zouden de gevolgen voor de volksgezon­dheid “ernstig” zijn aldus het WHO. Symptomen van een infectie met H5N1 zijn hoge koorts, spierpijn, misselijkh­eid, hoesten en een pijnlijke keel. Maar ook buikpijn, pijn in de borst en diarree komen voor. De ziekte kan heel snel erger worden en ademhaling­sproblemen veroorzake­n. Patiënten moeten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis, waar ze een antiviraal geneesmidd­el toegediend krijgen.

Deze vorm van vogelgriep kwam eerder ook al voor in Europa. In 2015 was er nog een uitbraak van een lichte vorm van het virus in Frankrijk. In Nederland werd de ziekte nog nooit vastgestel­d.

De uitbraak van de vogelgriep in China is een nieuwe tegenslag voor het land, waar de jongste weken het coronaviru­s lelijk huishield in de noordelijk­er gelegen provincie Hubei. Er zijn al meer dan 20 duizend besmetting­en geteld en meer dan 425 mensen overleden.

Intussen zijn ook meldingen binnengeko­men van een uitbraak van het vogelgriep­virus in Vietnam en Saoedi-Arabië. In Vietnam zou het om de H5N6-stam gaan, in SaoediArab­ië om de H5N8-stam. Ook die zijn allebei erg besmetteli­jk, meldt persbureau Reuters.

In Vietnam werd het H5N6virus ontdekt in een dorp in het noorden van het land, aldus het Vietnamese landbouwmi­nisterie. Van de 3000 betrokken kippen stierven er meteen 2200. In Saoedi-Arabië gaat het om een pluimveebe­drijf in een centrale regio van het land. Daar zou het virus al het leven gekost hebben aan 22700 dieren, volgens het plaatselij­ke ministerie van landbouw. De andere 385300 vogels op het bedrijf werden afgemaakt. Het was de eerste keer sinds 2018 dat er een uitbraak van het virus was in het land.

(HLN)

 ??  ?? Een man desinfecte­ert een mogelijk met H5N1 besmet gebied. (Foto: HLN)
Een man desinfecte­ert een mogelijk met H5N1 besmet gebied. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname