Times of Suriname

Gevaar Australisc­he branden minder, maar ‘zwarte zomer’ houdt aan

-

AUSTRALIË - Vanwege koeler weer vormen geen van de ruim honderd natuurbran­den die momenteel in Australië woeden een direct gevaar voor mensenleve­ns, melden Australisc­he autoriteit­en. De ‘zwarte zomer’ die in september begon is echter nog niet afgelopen, benadrukte premier Scott Morrison gisteren op de eerste parlements­bijeenkoms­t na de zomervakan­tie.

Het Australisc­he parlement kwam dinsdag voor het eerst weer bij elkaar sinds de zomer. Morrison maakte van deze gelegenhei­d gebruik door de slachtoffe­rs van de branden te eren: “Deze zwarte zomer heeft ons nationale karakter en onze wilskracht laten zien. De branden zijn nog niet voorbij en op veel plekken ligt het gevaar nog voor ons.”

Tijdens zijn speech liet Morrison weten dat er een nationaal onderzoek komt naar het handelen van de overheid tijdens de bosbrandcr­isis. In januari zei Morrison al dat hij een voorstel had ingediend voor dit onderzoek. Hierbij wordt onder meer gekeken naar het uitrukken van hulpdienst­en, de rol van de federale regering en de invloed van klimaatver­andering.

Al sinds het uitbreken van de branden in september krijgt de regering kritiek, omdat de overheid het standpunt aanhield dat klimaatver­andering “gedeelteli­jk” de oorzaak is van de branden. Veel Australiër­s waren het niet eens met deze voorzichti­ge bewoording.

Niet alleen het standpunt van de premier zorgde voor kritiek. Hij ging ondanks de hevige bosbranden alsnog op vakantie naar Hawaï en de lokale bevolking beschuldig­de hem van te laat en halfslacht­ig ingrijpen.

Terwijl volgens autoriteit­en geen van de branden een direct gevaar vormen, is de noodtoesta­nd nog wel van kracht in de Australisc­he hoofdstad Canberra. Deze werd vrijdag uitgeroepe­n vanwege een natuurbran­d ten zuiden van de stad, ter grootte van 185 kilometer. Deze vlammenzee dreigde oncontrole­erbaar te worden als gevolg van de droge grond, de temperatur­en van boven de 40 graden en de stevige wind. Nog steeds woeden er grote branden ten zuiden van Canberra. De branden hebben tot nu toe 33 mensenleve­ns gekost, evenals naar schatting een miljard dierenleve­ns. Een gebied bijna zo groot als Griekenlan­d is in vlammen opgegaan en ruim 2500 huizen zijn verwoest.

(NU)

 ??  ?? Brandweerl­ui aan het werk. (Foto: NU)
Brandweerl­ui aan het werk. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname