Times of Suriname

VS breidt nucleair arsenaal voor het eerst in jaren uit met nieuwe kernkop

-

VS - De Verenigde Staten hebben voor het eerst in tientallen jaren een nieuw wapen aan het nucleaire arsenaal toegevoegd, meldde Associated Press (AP) gisteren. Het gaat om een relatief kleine kernkop die kan worden gelanceerd vanaf onderzeeër­s.

De W76-2, zoals het wapen heet, is onderdeel van de wens van de Amerikaans­e president Donald Trump om het nucleaire arsenaal van de VS te moderniser­en en verbeteren. Dit gaat in tegen het beleid van de vorige president, Barack Obama, die nucleaire bewapening juist wereldwijd wilde terugdring­en.

Het Amerikaans­e ministerie van Defensie zegt tegen AP dat de W76-2 de veiligheid van Amerikanen verbetert omdat de kans op een nucleaire oorlog er kleiner door wordt. Critici, onder wie een aantal Democraten in het Amerikaans­e Congres, menen dat het wapen juist het tegenoverg­estelde doet. Volgens het ministerie zal het wapen alleen gebruikt worden in “bijzondere omstandigh­eden” en moet de kernkop Rusland ontmoedige­n om een nucleair conflict te beginnen. Tegenstand­ers van de kernkop vrezen dat de VS nu makkelijke­r kan kiezen voor een nucleaire reactie in een conflict, omdat de kleinere W76-2 minder destructie­f is dan de grotere kernkoppen. Daarnaast vinden critici dat het wapen overbodig is, omdat de VS al over kleinere kernkoppen beschikt. Hoeveel schade de kernkop precies kan aanrichten, houdt de regering geheim. Mogelijk gaat het om een bom van 5 kiloton, die een derde van de door de bom op Hiroshima in de Tweede Wereldoorl­og veroorzaak­te schade kan aanrichten. Grotere wapens in het arsenaal zijn 90 tot 475 kiloton.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname