Times of Suriname

Centrale bank van Australië handhaaft rente nog altijd

-

SYDNEY - De centrale bank van Australië heeft gisteren net als in november vorig jaar het belangrijk­ste rentetarie­f gehandhaaf­d. Dit bleek gisteren uit het laatste rentebeslu­it van de Reserve Bank of Australia.

Het belangrijk­ste rentetarie­f bleef met dit besluit staan op 0,75 procent.

De RBA beoordeeld­e gisteren de economisch­e vooruitzic­hten mondiaal nog altijd als redelijk, maar dit keer met het signaal dat de vertraging in de mondiale economie op zijn einde loopt. De bank verwacht dat de wereldecon­omie dit en volgend jaar licht aantrekt ten opzichte van vorig jaar en dat de inflatie vrijwel overal aan de lage kant blijft. Wel beziet de bank het nog altijd lopende conflict over handel en technisch vernuft tussen China en de Verenigde Staten als een bron van zorg. Voor de economie van Australië verwacht het monetair beleidsorg­aan een groei van 2,75 procent voor 2020 en van 3 procent voor 2021. De binnenland­se groei kan op de korte termijn wel beïnvloed worden door de talrijke bosbranden in het land en de uitbraak van het coronaviru­s in China.

Australië zag de werklooshe­id ondertusse­n in december dalen naar 5,1 procent en dat zal naar verwachtin­g van de bankiers wel enige tijd zo blijven, alvorens in 2021 onder 5 procent te duiken. Ook voor het loonniveau verwacht de bank voor enige tijd een zijwaarts patroon. Loonstijgi­ngen worden door de bank wel verwelkomd als impuls voor een stijging van de inflatie naar een niveau tussen de 2 en 3 procent. In 2019 lag de inflatie op 1,8 procent, terwijl het onderligge­nde inflatiepe­il nog onder dit punt lag. Voor dit jaar verwacht de centrale bank op een termijn van enkele maanden een inflatie van ongeveer 2 procent, waarna een zijwaartse trend voor de komende jaren waarschijn­lijk wordt geacht. Onderligge­nd gaat de bank uit van een inflatie van ongeveer 2 procent voor de komende paar jaar.

Begin oktober verlaagde de centrale bank de rente nog met 25 basispunte­n. De Australisc­he dollar noteerde gisteren 0,4 procent hoger op 0,6716 Amerikaans­e dollar. (Beursduive­l/Foto:9Finance)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname