Times of Suriname

Waarschuwi­ng tegen valse meldingen coronaviru­s

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Volksgezon­dheid waarschuwt burgers om geen valse meldingen van gevallen van het coronaviru­s in Suriname door te geven, omdat een melding met alle zorg en efficiënti­e afgehandel­d wordt. De nodige middelen worden ingezet en het personeel wordt in stelling gebracht bij zo een onderzoek, dat erg tijdrovend is. Daarnaast wordt de gemeenscha­p onnodig opgeschrik­t en geconfront­eerd met angsten en onrust, meldt het ministerie in een persberich­t.

Op 5 februari kreeg het Ministerie van Volksgezon­dheid de melding binnen, dat recentelij­k vermoedeli­jk een groep reizigers uit China naar Suriname was afgereisd via een onbekende route. De groep verbleef volgens de informatie enkele dagen op twee locaties in Paramaribo-Noord. Het ministerie handelde meteen volgens het plan van aanpak en stuurde het quickrespo­nse team met ondersteun­ing van het Korps Politie Suriname erop af voor onderzoek. Echter, het bleek voor de zoveelste keer om loos alarm te gaan.

Het quick-response team heeft de bedoelde gebouwen grondig geïnspecte­erd en er zijn gesprekken gevoerd met de eigenaren, het personeel, de wachters en mensen in de directe omgeving. Het quick-response team heeft geconstate­erd dat beide gebouwen verlaten waren. Bovendien was er absoluut geen indicatie dat op de locaties personen verbleven of in de afgelopen tijd hadden vertoefd.

Na het onderzoek concludeer­de het team dat de melding niet op waarheid berustte.

Volksgezon­dheid benadrukt dat er tot op heden geen officiële meldingen van besmetting met het nieuwe virus zijn in Suriname. Het ministerie roept de bevolking op om te allen tijde alert te blijven en de nodige preventiem­aatregelen te treffen zoals het wassen van handen met water en zeep, het ontsmetten van de handen met handsaniti­zer die meer dan 60 procent alcohol bevat, bij het hoesten en/of niezen gebruik te maken van wegwerptis­sues of dit te doen in de elleboogpl­ooi en nauw contact te vermijden met mensen die griepachti­ge symptomen vertonen. Als men griepversc­hijnselen vertoont en een reisgeschi­edenis uit de risicogebi­eden van minder dan veertien dagen heeft, dan wordt een beroep gedaan op de mensen om direct te bellen naar de hotline 178.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname