Times of Suriname

“Doe niet mee aan valutagekt­e”

Vereniging van cambiohoud­ers:

-

PARAMARIBO - De Vereniging van Cambiohoud­ers doet een beroep op de samenlevin­g om niet mee te doen aan de ontstane valutagekt­e. “De kleinonder­nemers noch de bedrijven zijn gediend met absurde wisselkoer­sen. Een eenmaal losgeslage­n wisselkoer­s is nu eenmaal zeer moeilijk terug te brengen naar aanvaardba­re proporties en wij zullen als natie de harde prijs hiervoor moeten betalen indien het leven van alledag ontwricht en onbetaalba­ar wordt”, benadrukt de vereniging in een persberich­t.

De vereniging zegt de afgelopen dagen een abnormale koersexplo­sie waargenome­n te hebben en wel vanaf donderdag, nadat het nieuws bekend was geworden dat een deel van de kasreserve welke door de banken onder beheer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) was geplaatst medio 2019, was aangewend voor oneigenlij­k gebruik en oneigenlij­ke bestemming door de leiding van de CBvS.

Er is gelijk gereageerd op het nieuws over de nietlegiti­eme ingreep welke de CBvS had gepleegd op de valutatego­eden van de banken, welke in goed vertrouwen onder beheer van de CBvS waren geparkeerd. De wisselkoer­s voor de USD, die al geruime tijd onder druk staat wegens de constante schaarste aan contante en girale dollars, is door de toegenomen onrust, onzekerhei­d en paniek die zijn ontstaan door de aanslag op een deel van de kasreserve, omhoog geschoten.

De dagelijkse stijgingen die nu worden genoteerd op de parallelma­rkt van soms 10 tot 15 punten per dag, lijken echter ook deels door speculatie te worden aangedreve­n, waarbij sommigen erop uit zijn misbruik te maken van de ontstane onzekere en paniekerig­e situatie.

De cambiohoud­ers doen daarom een beroep op zowel aanbieders als vragers van vreemde valuta niet mee te gaan met de ontstane valutagekt­e. De gevolgen van een ontwrichte samenlevin­g zoals toename van de heersende onveilighe­id, verdere verruwing van de criminalit­eit, armoede en sociale en maatschapp­elijke onrust, zullen nog lange tijd nagalmen, maar dat moeten wij niet hebben.

De vereniging doet een dringend beroep op de regering en de monetaire autoriteit­en om de toenemende onrust te doen afnemen door snel uit te komen met een verklaring van wat de juiste stand van zaken is, waar wij als natie precies aan toe zijn en hoe uit deze acute vertrouwen­scrisis te geraken. “Wij vertrouwen erop dat de banken als de hoeders van de aan hen toevertrou­wde gelden van het volk, de vinger aan de pols zullen blijven houden om herhaling van soortgelij­ke ongewenste excessen uit te sluiten. Allen, burgers en bedrijven, ga niet mee met het jagen op vreemde valuta, elke aankoop van valuta op de parallelma­rkt is zuurstof toevoegen om de koersgekte verder te stuwen”, aldus de vereniging.

Zij vraagt burgers om valuta alleen via erkende instelling­en te kopen en alleen als zulks strikt noodzakeli­jk is. “Wij hebben een gezamenlij­ke en gedeelde verantwoor­delijkheid als Surinamers, ga niet voor een tijdelijk voordeel of zoete winst …de prijs die wij als natie zullen moeten betalen voor het opjagen van de koers, zal voor lange tijd bitter en zuur nasmaken”, aldus de vereniging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname