Times of Suriname

Nieuwe Amsterdams­e brandweerc­ommandant meerdere keren bedreigd

-

AMSTERDAM - Brandweerc­ommandant Tijs van Lieshout heeft sinds zijn aantreden op 1 oktober meerdere dreigement­en op zijn thuisadres gisteren in een interview met nieuwspart­ner AT5. Van Lieshout begon vier maanden geleden met zijn nieuwe functie. Hij is de opvolger van Leen Schaap. In 2016 werd Schaap aangesteld bij de Amsterdams­e brandweer. Hij kwam over van de politie en kreeg van toenmalig burgemeest­er Eberhard van der Laan de opdracht om te zorgen voor een cultuurver­andering binnen het korps. Er zou sprake zijn van ‘een wittemanne­nbolwerk’, racisme, seksisme en discrimina­tie. De uitrukdien­st verzette zich tegen Schaap en de beoogde veranderin­gen. Het resulteerd­e uiteindeli­jk in een onherstelb­are vertrouwen­sbreuk tussen de commandant en de brandweerl­ieden. Eind mei vorig jaar kondigde burgemeest­er Femke Halsema van Amsterdam aan dat het tijd was voor een nieuwe brandweerc­ommandant; Leen Schaap moest vertrekken.

Van Lieshout meldt drie weken na zijn aantreden al het eerste dreigement te hebben ontvangen. Sindsdien heeft hij er meerdere ontvangen. Hoewel zijn voorganger hem voor eventuele dreigement­en gewaarschu­wd had, was Van Lieshout toch verrast. “Ik wil graag weten van wie het komt: van binnen of buiten het korps. De politie doet onderzoek en heeft al resultaten begrijp ik”, aldus Van Lieshout.

Inmiddels heeft Van Lieshout al successen geboekt. De leden van het georganise­erde verzet binnen de Amsterdams­e brandweer, die zich tijdens de periode van Schaap alleen anoniem lieten horen, hebben zich kenbaar gemaakt bij de nieuwe commandant. Ook is de ondernemin­gsraad inmiddels vernieuwd. (NU)

SCCN 17.2

07:50

Doc.: An Affair of the Heart

Movie: Around the World in 80 Days Serie:

Three’s Company Movie: Heaven Is for Real

14:35 Comedy Serie:

Modern Family 14:55 Animation Serie:

Pokémon

15:45 Animation Serie: Mr. Bean:

The Animated Series 16:10 Comedy Serie:

Fresh Off the Boat Serie A: AS Roma -

09:20

12:10

12:55

16:45

ATV

07:00 BBC Nieuws

07:35 Steven Reyme Ministries Fitness:Yoga: A Journey Through the Chakras

ATV Binnenland­s Nieuws (herhaling ) ATV Sports

08:10

09:07

09:25

12.1

 ??  ?? De Nederlands­e rechtbank heeft gisteren vier mannen vrijgespro­ken die verdacht werden voor moord op Onno Kuut. Er is volgens de rechtbank onvoldoend­e bewijs om de zogeheten ‘tattookill­ers’ te vonissen. (Foto:NU)
De Nederlands­e rechtbank heeft gisteren vier mannen vrijgespro­ken die verdacht werden voor moord op Onno Kuut. Er is volgens de rechtbank onvoldoend­e bewijs om de zogeheten ‘tattookill­ers’ te vonissen. (Foto:NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname